Україна віддасть Росії стратегічні підприємства за дешевий газ - ЗМІ

Середа, 15 червня 2011, 10:08

Київ охочіше розрахувався б з Москвою за газ підприємствами, ніж вступом до митного союзу.

"Що дійсно готові гарантувати росіянам українські переговорники, так це негласне політичне сприяння в отриманні контролю над стратегічними активами. Це, перш за все, харківський завод атомного машинобудування "Турбоатом", в якому українська держава володіє 75% акцій", йдеться в публікації "Деловой столицы", передає "Дело".

Про те, що Росія зацікавлена ​​брати участь у його розвитку, нещодавно заявляв голова "Росатому" Сергій Кирієнко.

За його словами, Росія готова створити на базі заводу спільне підприємство з російським "Атоменергомаш" для виробництва нового покоління турбін для атомної промисловості.

Реклама:

Інтерес росіян до "Турбоатому" зрозумілий: щоб побудувати аналогічний завод з нуля, знадобилося б не менше десяти років і мільярдні інвестиції.

50% підприємства в обмін на газову знижку - це буде неймовірно успішна угода для російського атомпрома, пише українська газета.

Навіть якщо росіяни захочуть отримати додатково до перерахованих заводів  авіабудівні та суднобудівні підприємства, що залишаються поки у власності держави, немає жодних гарантій, що виторгувана ціна на газ залишиться надовго.

Адже формульної ціни розрахунку на блакитне паливо ніхто скасовувати не збирається.

А це значить, що воно буде дорожчати пропорційно зростанню цін на нафтопродукти, вважають автори матеріалу.

Інтерес Росії до українських стратегічних підприємств не обмежується "Турбоатомом".

Це також "Зоря-Машпроект", "Запорізький трансформатор", а раніше серед активів, які Росія хотіла б отримати в обмін на дешевший газ для України, називалися також "Мотор Січ", НВО імені Фрунзе. Контроль над ними може стати однією з умов зниження ціни на газ для Києва.

Зараз ціна на газ для України становить 295,6 долара за тисячу кубометрів.

Президент Віктор Янукович раніше заявив, що зростання цін на газ загрожує економіці країни і висловив думку, що ця ціна повинна бути знижена на 20% - до 240 доларів за тисячу кубометрів.

За даними українського Міненерго, прогнозна ціна на третій квартал становить з урахуванням знижки 350 доларів, на четвертий - 400 доларів і вище.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!