Титанову галузь готують для Фірташа

Середа, 15 червня 2011, 09:08

Держпідприємства титанової галузі готують до продажу.

Про це пише ви дання "Комерсант-Україна".

Законопроект № 8655 народного депутата Юрія Каракая ПР, що передбачає виключення 11 підприємств із списку заборонених до приватизації об'єктів, був зареєстрований 10 червня.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що метою прийняття документу є створення умов для залучення приватних інвестицій у підприємства, подальше збереження яких у державній власності економічно недоцільно.

Реклама:

Найбільший інтерес з відібраних Юрієм Каракаєм підприємств представляють чотири активу в титановій галузі: Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, Кримське виробниче об'єднання "Титан" і Запорізький титано-магнієвий комбінат.

За яким принципом відбиралися ці підприємства, Каракай прокоментувати відмовився.

Голова правління холдингу "Титан України" - управляє "Сумихімпромом", ДАК "Титан" і ЗТМК Олександр Нечаєв заявив, що виключення чотирьох підприємств титанової галузі зі списку заборонених до приватизації спростить процес залучення приватного капіталу.

"Вже розроблено програму, і зараз все робиться для того, щоб в ці підприємства прийшли приватні інвестиції в сумі 1,5 мільярда доларів протягом трьох років. І я знайшов такого інвестора - це Дмитро Фірташ", - зазначив він.

За словами Нечаєва, заявлена ​​сума інвестицій дозволить наростити виробництво титанової губки на ЗТМК з нинішніх 8 тисяч тонн до 30 тисяч тонн, а в перспективі до 40 тисяч тонн.

"Сумихімпром" зможе збільшити виробництво міндобрив більш ніж у два рази, до 1 мільйона тонн, а двоокису титану - в три рази, до 160 тисяч тонн.

Всі підприємства "Титану України" повинні бути забезпечені сировиною українських ГЗК.

За інформацією Нечаєва, в обмін на інвестиції Фірташ може одержати 50% у "Титані Україна" і зараз веде переговори з урядом.

Нагадаємо, раніше Фірташ неодноразово заявляв про готовність увійти до акціонерного капіталу "Титану України".

Зазначимо, що він вже має активи в титановій галузі - 50% -1 акцію в "Кримському титані" - і здійснює оперативне управління цим підприємством.

"Кримський титан" у свою чергу здійснює оперативне управління Вільногірським та Іршанським комбінатами.

Гендиректор компанії ТАКО - розробляє Федорівське родовище апатит-ільменітових руд Віктор Польовий вважає, що відкриті торги із залучення інвестора в титанову галузь України дозволили б залучити значно більшу суму, ніж припускають у "Титані Україна" і під більш вигідні для держави умови.

Раніше титановою галуззю Україна активно цікавилися російські "ВСМПО-Авісма" і "Ренова".

Одержати офіційні коментарі цих компаній не вдалося, але джерела газети в "ВСМПО-Авісма" підтвердили свою зацікавленість в українських титанових активах, в першу чергу в сировинних.

"Україні має близько 20% розвіданих запасів ільменітових і рутилових руд - основної сировини для виробництва титану, тому інтерес до титанових українських активів не дивує", - говорить Польовий.

Зараз на світовому ринку титану спостерігається перевищення попиту над пропозицією, що підстьобує ціни на продукцію вгору і робить ці активи привабливими для інвестицій.

Начальник відділу хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Наталія Коросташівец відзначає, що якщо в кінці 2009 року тонна двоокису титану в Північно-Східній Європі коштувала в середньому 2,2 тисячі євро, то в кінці 2010 року - вже 2,5 тисячі євро, а зараз - 2,75 тисячі євро.

"Дефіцит сировини очікується аж до 2015 року, а отже, ціни будуть тільки рости", - вважає вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!