S&P помістило рейтинг Києва у список "до перегляду"

Вівторок, 14 червня 2011, 19:49

Кредитне агентство Standard & Poor's у вівторок помістило довгострокові кредитні рейтинги міста Києва в список CreditWatch ("до перегляду") із прогнозом "що розвивається".

Рейтинги української столиці відображають високий рівень боргового навантаження міста, наявність валютних ризиків, а також недостатньо прозорий план погашення боргу, відзначає прес-служба S&P, яку цитує агентство Bloomberg.

Основні позитивними факторами, що впливають на рівень рейтингу, в S&P називають: статус Києва як фінансового, комерційного і культурного центру України і місця проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року; відносно диверсифіковану економіку; рівень доходів, у кілька разів вищий за середній по країні; очікувану фінансову підтримку центрального уряду.

"Внесення рейтингу в список CreditWatch обумовлене деякою неясністю щодо того, чи буде потрібен Києву новий дозвіл уряду України на випуск облігацій, запланований з метою рефінансування єврооблігацій, перший транш яких повинен бути погашений в середині липня 2011 року", - говориться в повідомленні.

Реклама:

Агентство відзначає невизначеність, пов'язану з наданням центральним урядом нового дозволу у разі, якщо місту не вдасться встановити купонний процент за облігаціями, зазначений у чинному дозволі.

"Своєчасно виданий новий дозвіл на розміщення запланованого випуску облігацій, який відповідає запиту міста, буде розцінений нами як фактор, який позитивно впливає на рейтинги Києва, оскільки це повинно дозволити місту рефінансувати існуючу заборгованість", - відзначається у повідомленні.

З точки зору S&P, Київ розробив реалістичний план рефінансування заборгованості за єврооблігаціями, номінованими у доларах.

План передбачає розміщення на міжнародних ринках середньострокових єврооблігацій до терміну погашення зазначеної заборгованості.

Враховуючи поточну ринкову кон'юнктуру, агентство вважає, що ці дії дозволять місту своєчасно виконати свої боргові зобов'язання в 2011 році.

Відповідно до законодавства України, будь-які запозичення регіональних і місцевих органів влади мають затверджуватися міністерством фінансів.

Дозвіл на запозичення, виданий Києву в травні 2011 року, містить обмеження на розмір купонного відсотка, який, можливо, не зовсім відповідає поточній ситуації на кредитних ринках.

"У світлі очікуваного розміщення суверенних облігацій у 2011-2012 роках можна припустити, що успішне рефінансування боргових зобов'язань Києва є одним із важливих завдань для центрального уряду. Разом із тим, з огляду на жорсткі часові рамки та існуючу практику схвалення запозичень місцевих органів влади, ми вважаємо, що реалізація плану рефінансування заборгованості Києва буде залежати від своєчасності та адекватності дозволу центрального уряду", - стверджує S&P.

Рейтинги Києва як і раніше обмежені значними потребами в погашенні валютного боргу в 2011-2012 роках, його невисокою фінансовою гнучкістю і рівнем умовних зобов'язань, пов'язаних з міськими підприємствами.

S&P планує вивести рейтинг із списку CreditWatch в найближчі кілька тижнів, коли з'явиться ясність щодо необхідності та ймовірності отримання Києвом нового дозволу на розміщення облігацій.

Як відомо, раніше S&P присвоїло Києву довгострокові рейтинги зобов'язань в національній та іноземній валюті на рівні "ССС+".

У вівторок рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло майбутньому випуску єврооблiгацiй Києва на 300 мільйонів доларів iз погашенням у липнi 2016 року очiкуваний довгостроковий рейтинг "B-(exp)".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!