ЄС хоче, щоб Україна експортувала менше зерна в Європу?

Вівторок, 14 червня 2011, 13:41

"Український клуб аграрного бізнесу" занепокоєний щодо можливих параметрів угоди про вільну торгівлю, яка  може бути укладена Україною із Європейським союзом в рамках Угоди про асоціацію.

В зв'язку з цим УКАБ звернулася до послів країн Європейського Союзу і голови Європейської комісії в Україні  з проханням не дозволити зруйнувати агропромисловий комплекс України.

"Окремі параметри  угоди про вільну торгівлю, що обговорюються між Україною та ЄС, не є такими, що віддзеркалюють сучасний стан торгівельних відносин між країнами, а тим більше перспективи їх розвитку", - коментує дане звернення Алекс Ліссітса, президент УКАБ.

Наприклад, квота на безмитний імпорт яловичини в режимі вільної торгівлі, запропонована ЄС, становить лише 12 тисяч тонн або 0,15 % від ринку яловичини  ЄС.

Реклама:

Для свинини ці показники становлять відповідно 15 тисяч тонн або 0,07 %, для м'яса птиці -  13 тисяч тонн або 0, 11%.

Обсяги експорту зерна до ЄС в рамках тарифної квоти ЄС пропонує встановити на рівні близько 1,3 мільйона тонн, що менше фактичних обсягів експорту протягом попередніх років.

При цьому Європейська сторона наполягає на збереженні обсягів державної підтримки аграрного сектору відповідно до зобов'язань перед СОТ (що збереже значні дисбаланси в підтримці виробників в Україні та ЄС), збереженні експортних субсидій, збереженні системи вхідних цін.

Натомість Україні пропонують відмовитись від застосування експортних мит, що є чи не єдиним прозорим інструментом регулювання товарних ринків в умовах різкого зростання цін на продовольство в світі і високої (понад 53%) частки продовольства в структурі індексу споживчих цін в Україні.

В таких умовах втрати України лише від скасування експортних мит на насіння соняшнику сягнуть 1,5 мільярда гривень.

На переконання експертів УКАБ, умови вільної торгівлі мають більш збалансовано відображати інтереси ЄС та України, надаючи більші можливості українській стороні в частині доступу на ринки, збереженні експортних мит (з можливою частковою лібералізацією) тощо.

Це дозволить, серед іншого, мінімізувати негативні наслідки від створення зони вільної торгівлі із ЄС на торгівлю із країнами Митного союзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: