В 2013 році на світову економіку обрушиться "шторм" - Рубіні

Вівторок, 14 червня 2011, 12:42

Фінансові проблеми в США, уповільнення темпів зростання економіки в Китаї, боргова криза в Європі і стагнація в Японії можуть з вірогідністю в 30% перетворитися в "ідеальний шторм", повну силу якого світова економіка відчує вже через два роки.

Вважає відомий економіст Нуріель Рубіні, що передбачив світову фінансову кризу 2008 року.

"Вже зараз є ознаки слабкості, - наводить агентство Bloomberg слова експерта. - Усі продовжують йти по шляху збільшення державного та приватного боргу. Вантаж стає все більш важким, і всі ці проблеми дадуть про себе знати найпізніше до 2013 року".

На думку Рубіні, зростання світової економіки може сповільнитися в другій половині 2011 року на тлі "триваючого процесу позбавлення від позикового капіталу", згортання стимулюючих програм і послаблення довіри споживачів і бізнесу до економіки.

Реклама:

Експерт також відзначив, що зростання побоювань щодо темпів зростання світової економіки може спровокувати підвищений інтерес до долара як актив "тихої гавані".

Крім того, Рубіні попередив США про можливе "повстання на ринку облігацій", маючи на увазі, що довіра інвесторів до американської економіки, хоча і величезна, все ж таки не безмежна.

"Цього року дефіцит нашого бюджету перевищує 1 трильйон доларів, те ж саме буде в наступному році і, можливо, в 2013, - заявив економіст. - Існує ризик, що в якийсь момент ринки, як це сталося в Європі, отямляться, і почнеться процес підвищення ставок, що зробить відновлення економіки неможливим".

За словами Рубіні, серйозну проблему для світової економіки може представляти різке уповільнення темпів зростання китайської економіки, яке практично неминуче після 2013 року.

Експерт вважає, що перед країною в найближчому майбутньому стануть дві основні проблеми: величезний обсяг "поганих кредитів" і наявність значних потужностей, які з'явилися в результаті надмірних інвестицій в основний капітал.

Основною метою китайської влади на найближчі роки, на думку Рубіні, має стати "скорочення інвестицій в основний капітал і зростання споживання. Інакше спад в економіці після 2013 року неминучий".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!