Уряд задумав звільнити ЖКГ від податків

П'ятниця, 10 червня 2011, 09:40

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді ввести для підприємств ЖКГ спеціальні поточні рахунки для проведення розрахунків за інвестиційними програмами.

Це передбачено в законопроекті № 8640, покликаному змінити механізм регулювання інвестиційної діяльності в сфері ЖКГ, пише газета "Экономические известия".

Сьогодні, як вважають в уряді, підприємства галузі закладають у складі тарифів на житлово-комунальні послуги інвестиційну складову, але через постійне зростання цін на енергоносії та відсутність обігових коштів вони використовують ці гроші на інші цілі.

Набрання документом чинності дозволить створити систему стимулювання інвестиційної діяльності підприємств тепло- і водопостачання.

Реклама:

Подібне нововведення не призведе до підвищення тарифів, заспокоюють в уряді, а швидше навпаки - сприятиме економії енергетичних ресурсів.

Крім того, Кабмін подав на розгляд парламенту законопроект № 8641, покликаний змінити процедуру встановлення комунальних тарифів.

Зокрема, пропонується скоротити строк повідомлення виконавцем або виробником компослуг споживачів про зміну цін або тарифів на житлово-комунальні послуги з 30 до 10 днів до набуття ними чинності.

Також уряд планує звільнити від оподаткування кошти, які підприємства ЖКГ направляють на свою модернізацію.

Завдяки такій новації, вважає віце-прем'єр Андрій Клюєв, об'єкти ЖКГ стануть більш інвестиційно привабливі.

"На підприємствах ЖКГ накопичений величезний оберемок проблем. Після фінансового оздоровлення компаній можна буде залучити значні фінансові ресурси у реконструкцію і модернізацію галузі ", - заявив він.

Серед проблем, які, на думку віце-прем'єра, необхідно вирішити в терміновому порядку, - величезні втрати води та тепла при транспортуванні через крайню зношеність всіх мереж.

За підрахунками Клюєва, левова частка котельних в Україні працює з коефіцієнтом корисної дії не більше 60%, хоча сучасні котельні забезпечують ККД у 90-92%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: