Пересічна українська сім'я витрачає на харчування 60-70% бюджету

Четвер, 5 травня 2011, 13:15
Українці недоїдають, споживаючи за добу близько 2500 кілокалорій, тоді як жителі розвинених країн - приблизно 3300-3800 кілокалорій

Про це йдеться в новому проекті закону "Про продовольчу безпеку".

Коментуючи законодавчу ініціативу, керівник соціальних програм центру імені Разумкова Людмила Шангіна відзначає, що з калорійністю їжі середньостатистичного українця все гаразд, проте не з якістю.

"Людина повинна отримувати не тільки калорії, але і дуже багато мікроелементів, вітамінів. Ви ж знаєте, що зараз у нас, на жаль, почастішали випадки, коли діти помирають на уроках фізкультури. І навіть знижують нормативи через це. На мій погляд, це прямим чином пов'язано з якістю харчування. І тут загроза дійсно є", - заявила експерт в інтерв'ю "Радіо свобода".

Закладене в законопроекті поняття граничної доступності продуктів харчування, якщо сім'я витрачає на їжу половину своїх доходів, Шангіна вважає фактичним узаконенням бідності.

Реклама:

Крім того, середньостатистична українська сім'я витрачає на харчування не 50%, а 60-70% свого сукупного бюджету.

"У Європі середньостатистична сім'я витрачає 12-20% сукупних доходів на харчування. Вважати 50% граничним порогом означає, що ми можемо узаконити неприйнятну для європейської країни норму", - підкреслює вона.

За словами експерта, вирішувати проблему потрібно, підвищуючи доходи українських громадян, проте ні діюча влада, ні попередня про це не думали, навпаки - зараз Україні єдина в Європі декларує дешеву робочу силу як свою перевагу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: