Запуск першого супутника зв'язку України відкладено на 2013 рік

Четвер, 5 травня 2011, 12:40

Перший український телекомунікаційний супутник "Либiдь" буде запущений в середині 2013 року.

Про це повідомляють американські ЗМІ з посиланням на керівника канадської компанії MacDonald, Dettwiler and Associates Деніела Фрідманна, передає "Інтерфакс-Україна".

Він сказав, що виробництво космічного апарату було тимчасово зупинено, поки українська влада погоджувала для супутника позицію на геостаціонарній орбіті і реєстрували діапазон частот радіомовлення в міжнародних органах.

За словами Фрідманна, узгодження затримали роботу компанії MDA за даним контрактом на чотири місяці.

Реклама:

Однак він додав, що недавно Україні вдалося вирішити ці проблеми і створення супутника відновилося.

З початку червня 2010 року генеральний конструктор і генеральний директор підприємства "Інформаційні супутникові системи "імені Решетньова" Микола Тестоедов повідомив, що ІДС разом з MDA побудують супутник" Либідь ", запуск якого в той час планувався на 2012 рік.

"22 травня відбулося підписання контракту з канадською фірмою MDA на спільне будівництво космічного апарату "Либiдь" для України. Відповідно до цього контракту, ІДС виготовляє платформу "Експрес-1000Н" і робить загальну інтеграцію супутника, включаючи проведення пускової кампанії", - сказав він.

Контракт вартістю 254 мільйони доларів між компанією MDA і Національним космічним агентством України на створення апарату "Либiдь" був підписаний 15 грудня 2009 року.

За цією угодою MDA також має надати Україна два центри управління супутником та іншу пов'язану з цим наземну інфраструктуру.

Супутник "Либiдь" забезпечить в Україні пряме телемовлення і широкосмуговий доступ в Інтернет.

Планується, що апарат буде доставлений на геостаціонарну орбіту ракетою-носієм "Зеніт-2SБ" з розгінним блоком "Фрегат-СБ" з космодрому Байконур.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: