Український футбол не приносить олігархам прибутків

П'ятниця, 27 травня 2011, 21:15 -

Усі українські футбольні клуби збиткові.

Про це йшлося в ефірі програми "Детектор ринку" на Першому діловому каналі.

Бюджети провідних українських ФК коливаються від 3 до 100 мільйонів доларів на рік.

Найуспішніші ФК України заробляють на трансфері гравців та участі у міжнародних матчах. Ці статті займають понад 70% річного доходу.

Реклама:

Водночас, частка від трансляції в середньому складає не більше 5% річних бюджетів вітчизняних ФК.

"У кожного клубу, у кожного господаря свій погляд на ці речі. Тобто вони формально не відмовляються заощадити на цій справі, але, в той же час, ставляться до цього як до цілком другорядному заняття. Вони, все таки, розглядають футбол, перш за все, як гру", - зазначив гість програми "Детектор ринку" головний редактор щотижневика "Футбол" Артем Франков.

На відміну від українських ФК європейські команди левову частину витрат, від 40% до 90%, покривають саме за рахунок продажу прав на трансляцію та комерції.

Збитковість не зупиняє вітчизняних мільярдерів щороку інвестувати у футбол десятки мільйонів доларів.

Як раніше повідомлялося в ЗМІ, президент ФК "Шахтар" Рінат Ахметов за 15 років інвестував у розвиток свого спортивного "дітища" півтора мільярда доларів.

Зокрема, на думку учасників програми "Детектор ринку" для більшості українських олігархів футбол є більше статусною "іграшкою", а ніж реальним бізнесом.

Причому, цю "іграшку" також можна використовувати для оптимізації податків, адже наприклад, трансфери не обкладаються податками.

Тому, українські мільярдери не гребуть вкладати у футбол, як у свій імідж, десятки мільйонів доларів.

"Це такий собі клуб великих людей, куди наявність футбольної команди відкриває доступ. Обов'язково адреналін. Коли в тебе багато мільярдів у тебе з емоціями починаються проблеми, ти повинен знайти собі таке задоволення, яке тебе заведе", - вважає Франков.

Програма "Детектор ринку" створена продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з виданням "Економічна правда". Ведучий програми: Петро Шевченко; експерт програми: Олександр Спасіченко.

Програма виходить щоп'ятниці о 20.45 на телеканалі "Перший діловий". Повтори в суботу о 14.30 та неділю о 11.20.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: