В найближчий рік очікуються понад 10 українських IPO

Середа, 25 травня 2011, 09:32

Юридичні компанії очікують у найближчі 12 місяців здійснення 10-15 первинних публічних розміщень (IPO) акцій емітентів з активами на Україні, а інвестиційні банкіри - від 6 до 20.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на дослідження Ernst & Young.

За словами голови департаменту корпоративного фінансування "Ернст енд Янг" Владислава Остапенка, дослідження показало також, що юристи мають значно більше мандатів на підготовку IPO, ніж інвестбанкіри.

"Це правильна тенденція, тому що починати необхідно з юридичної підготовки, як правило, ідеться про структуризацію компаній", - пояснив він.

Реклама:

Згідно з даними дослідження, юристи мають 15 мандатів на підготовку IPO на Варшавській фондовій біржі (WSE) і 3 - на Лондонській (LSE), тоді як інвестбанкіри - 5 на WSE.

Крім того, в процесі підготовки у юристів перебувають 12 проектів, у інвестбанкірів - 8.

Остапенко зазначив, що серед останніх українських IPO домінує сільськогосподарські компанії.

"Але потрібна диверсифікація, бо ще кілька подібних випусків на WSE - і попит і ціна на них почнуть падати", - підкреслив він.

Представник "Ернст енд Янг" додав, що WSE і LSE залишаються двома найбільш переважними варіантами для українських емітентів.

"Навряд чи є сенс іти в Гонконг, оскільки дорога туди (для українських компаній) не вторована, а ціна розміщення буде такою ж", - вважає він.

Серед останніх тенденцій Остапенко відзначив повну відсутність останнім часом приватних розміщень.

"Крім того, на IPO має превалювати вкладення коштів у компанію, а не акціонерам", - назвав іще одну актуальну умову представник "Ернст енд Янг".

У цілому, за даними Ernst & Young, з 2005 року компанії з активами на Україні залучили за кордоном через 22 IPO і 50 приватних розміщень 4,1 млрд. доларів, у тому числі 61% - на LSE, 21% - на WSE, 18% - на Франкфуртській фондовій біржі.

Для порівняння обсяг російських і казахстанських IPO і приватних розміщень за цей період був у 35 разів більший, при цьому на частку LSE припало 89%, Гонконгської фондової біржі - 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: