Мінськ чекає 2,5 мільярда доларів від продажу Росії 50% "Белтрансгаза"

Субота, 21 травня 2011, 18:45

Білорусь розраховує отримати 2,5 млрд. доларів від продажу "Газпрому" залишилися в її власності 50% "Білтрансгазу"

Про це заявив прем'єр-міністр Білорусі Михайл Мясникович, повідомляє агентство Reuters.

Як відомо, раніше Мінськ уже продав половину свого газотранспортного монополіста за 2,5 млрд. доларів і говорив, що розраховує отримати стільки від продажу другої половини.

"Російська сторона готова наш пакет Бєлтрансгазу купити за 2,5 мільярда доларів", - сказав Мясникович.

Реклама:

Із середини березня Білорусія переживає гостру валютну кризу, яка виснажила золотовалютні резерви Нацбанку і призвела до падіння курсу національної валюти.

Росія обіцяла Білорусі кредит у розмірі понад 3 мільярда із антикризового фонду ЄврАзЕС, поставивши умовою його виділення проведення економічних реформ і приватизацію.

У четвер російський прем'єр Володимир Путін провів у Мінську переговори з Олександром Лукашенко, на яких обговорювалися умови кредитування.

Білоруський прем'єр сказав, що Мінськ готовий виконати ці умови.

"Не чекаючи перших валютних надходжень, почнемо її реалізовувати вже з наступного тижня. Ми фактично погодили з керівництвом уряду Росії так звану матрицю, де передбачили відповідні зобов'язання білоруської сторони і відповідну кредитну підтримку. Планується, що наприкінці травня - початку червня будуть прийняті відповідні рішення, на підставі яких будуть надані зовнішні запозичення ", - сказав Мясникович.

За його словами, перший транш кредиту в 800 млн. доларів може надійти влітку, другий, на 400 млн. доларів, восени.

Спроби білоруської влади утримати рубль адміністративними методами призвели до появи "чорного" ринку, як мінімум чотирьох валютних курсів і гострого дефіциту валюти в обмінниках.

"На першому етапі будуть прийняті рішення, щоб збити підвищений попит, а після отримання стабілізаційного кредиту, курс буде формуватися на підставі попиту і пропозиції, що знизить ті очікування, які сьогодні поки присутні", - сказав Мясникович.

У п'ятницю на міжбанківському ринку курс білоруського рубля становив 7.800/8.400 рубля за долар при офіційному курсі Нацбанку Білорусі 3.145 рубля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!