Внутрiшнi фактори росту поступово змiнюють зовнiшнi - радник голови НБУ

Субота, 21 травня 2011, 13:23

Уповiльнення темпiв економiчного зростання в Українi у березнi-квiтнi 2011 року пов'язане із гальмуванням свiтової економiки i ефектом високої бази порiвняння, тому все бiльше уваги необхiдно придiляти внутрiшнiм чинникам зростання, якi продовжують демонструвати хорошу динамiку.

Таку думку висловив керiвник групи радникiв голови Нацiонального банку України Валерiй Литвицький в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна".

"Ризик ослаблення зростання наразi загострюється. Це слiд врахувати в орiєнтирах монетарної i валютної полiтики", - сказав вiн.

За оцiнками Литвицького, в березнi кумулятивна динамiка ВВП знизилася з 5,9% до 5,2%, у квiтнi - до 4,6-4,9%, тодi як прискорення iнфляцiї становило 1,7 процентних пунктiв (п. п.) - до 9,4% у рiчному вимiрi.

Реклама:

"Економiка залишається сильною. Зростання - упевненим. Але, як i iнфляцiя, воно є менш надихаючим, нiж це виглядало в сiчнi-лютому. Макроекономiчнi ризики вiдносно збалансованi. Значною їх асиметрiї в квiтнi не вiдбулося. Домiнуючим залишається ризик посилення iнфляцiйного тиску", - загалом оцiнив ситуацiю керiвник групи радникiв голови НБУ.

На його думку, зростання на 4,5% бюджетного орiєнтиру залишається досяжним, а споживча iнфляцiя за пiдсумками року може бути меншою 10% i навiть 9%, але у разi вiдповiдних дiй.

Литвицький зазначив, що грошова пропозицiя має спиратися на реалiї того, що набирає силу переформатування локомотивiв економiчного зростання: стає бiльш активним перехiд до внутрiшнiх чинникiв.

Зокрема, радник вказав на гальмування кумулятивного показника росту в промисловостi за пiдсумками квiтня на 1,2 п.п. - до 8,5%, сiльського господарства - на 1,3 п.п., до 4%, транспорту i зв'язку - на 1,4 п.п., до 11,1%.

Водночас, зростання в будiвництвi прискорилося на 4,8 п.п. - до 11,6%, у роздрiбнiй торгiвлi - на 1,5%, до 13,8%, нагадав Литвицький, уточнивши, що поки що вони не можуть витягнути всю економiку, оскiльки їх питома вага у створеннi ВВП приблизно утричi нижча.

"Набуває чинностi перезавантаження факторiв зростання: орiєнтованi на зовнiшнiй попит галузi вiдчувають певне пригнiчення попиту на свiтових ринках, порушених уповiльненням вiдновлення глобальної економiки; водночас галузi кiнцевого споживання вийшли на авангарднi позицiї", - наголосив радник голови НБУ.

За його словами, цьому сприяло високе зростання реальної зарплати i номiнальних доходiв, а також впевнене вiдновлення iнвестицiйного попиту.

Литвицький нагадав, що iнвестицiї в основний капiтал зростають третiй квартал поспiль i в I кварталi 2011 року це зростання досягло 12%.

"Це свiдчить про завершення трирiчних iнвестицiйних канiкул", - констатував вiн.

Радник голови НБУ вiдзначив, що утримання та збiльшення нинiшнiх темпiв зростання має сприяти ослабленню несприятливого ефекту бази порiвняння в наступнi мiсяцi, хороший урожай, який за оптимального менеджменту держави у сферi експорту надасть можливiсть внести суттєвий внесок сiльського господарства у створення ВВП.

"Перегляд бюджету в бiк пiдвищення витрат на споживання в умовах проведення сильної антиiнфляцiйної i вiдповiдальної курсової полiтики може пiдвищити внесок споживання, зокрема, торгiвлi в нарощування висхiдної динамiки ВВП. Допоможе справi i посилення iнвестицiйної складової в перiод завершення проектiв у контекстi пiдготовки до Євро-2012", - сказав також Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!