Тимошенко погрожувала Дубині звільненням, якщо не підпише - Кузьмін

Середа, 18 травня 2011, 14:11

Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко погрожувала екс-голові "Нафогазу" Олегу Дубині звільненням у разі його відмови підписати в січні 2009 року контракти з російським "Газпромом".

Про це в ході засідання тимчасової слідчу комісію парламенту з розслідування обставин підписання газових контрактів між НАК "Нафтогаз Україна" і компанією "Газпром" за часів прем'єрства Юлії Тимошенко повідомив заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що Дубина міг підписати газові контракти, запропоновані російською стороною, але відмовився це зробити без відповідного рішення Кабінету міністрів.

"Подальші дії колишнього прем'єр ви знаєте: вона втрутилася у переговорний процес, вона втрутилася в дії господарюючого суб'єкта, вона дала письмові вказівки укласти цей договір, вона вимагала це під загрозою звільнення Дубини з роботи", - сказав заступник генпрокурора.

Реклама:

Кузьмін також нагадав, що Тимошенко надала екс-главі "Нафтогазу України" урядову директиву на підписання газових угод з печаткою Кабінету міністра, хоча цей документ не був прийнятий урядом колегіально.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко ще в лютому 2009 року ввів своїм указом рішення Ради національної безпеки і оборони про проведення Генеральною прокуратурою і Службою безпеки перевірки дотримання українськими посадовими особами українського законодавства при проведенні переговорів і укладанні з РФ контрактів з поставок і транзиту природного газу.

Генпрокуратурі та СБУ було доручено перевірити дотримання порядку підготовки і затвердження директив на переговори, а також дотримання самих директив при проведенні переговорів.

При цьому в рішенні РНБО наголошувалося, що одноособове визначення прем'єром Юлією Тимошенко директив для української делегації і низка умов підписаних контрактів несуть істотні ризики для України.

Зокрема, рада називав базову ціну на газ 450 доларів за 1000 куб у формулі, затвердженій в контракті НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" на 2009-2019 роки, економічно не обгрунтованою та однією з найвищих у Європі.

Стосовно Тимошенко були порушені дві кримінальні справи, які згодом були об'єднані в одне провадження.

Так, екс-прем'єру ставиться нецільове використання коштів, виділених в рамках Кіотського протоколу, а також перевищення влади та службових повноважень під час закупівлі під гарантії уряду та ввезення на територію України спеціалізованих медичних автомобілів "Опель Комбо".

З Тимошенко взята підписка про невиїзд. 21 лютого 2011 року Генпрокуратура оголосила Тимошенко про закінчення досудового слідства у кримінальній справі за обвинуваченням у перевищенні службових повноважень, зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки та порушення бюджетного законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!