"Газпром" знову знизить ціни на газ для ЄС - ЗМІ

Середа, 18 травня 2011, 10:47

Російська компанія у своєму звіті повідомила, що вдруге веде переговори із європейськими компаніями щодо перегляду цін на газ.

Україні чомусь не вдається домовитися про зниження цін на російський газ, так, як це роблять європейські компанії, пише BBC.

Наприкінці минулого року низка європейських компаній домоглися від російського "Газпрому" перегляду контрактних цін на газ, посилаючись на зміни на світовому ринку енергоносіїв.

Передусім, йшлося про надлишкову пропозицію газу у зв'язку із зростанням поставок скрапленого газу, а також із падінням спотових цін на газ на світовому ринку.

Реклама:

Тоді російський газовий монополіст погодився із аргументами своїх парнерів у Європі, і пішов на зниження ціни на газ для для кількох німецьких, французьких та італійських компаній, серед яких E.on, ENI, Wingas, GDF Suez.

Тепер, як визнають у самому "Газпромі", європейські компаній знову домагаються перегляду цін на газ. Серед цих компаній як ті, що вже отримали знижки від "Газпрому", так і інші європейські компанії.

Утім, у російськмоу газовому монополісті запевняють, що компанії не зашкодить поступливість у переговорах щодо зниження ціни на газ, адже, як заявляв у квітні керівник "Газпрому" Олексій Міллєр, попит на газ у ЄС навесні навіть збільшився у порівнянні із зимовим періодом, а на кінець року ціни на газ, за розрахунками "Газпрому", можуть зросли до 500 доларів за тисячу кубометрів.

З Україною Росія менш поступлива

Після приходу до влади в Україні президента Віктора Януковича, його команда вже другий рік поспіль намагається переконати Москву погодитися на перегляд газових контрактів, укладених у січні 2009 року за прем'єрства Юлії Тимошенко.

Ті контракти представники чинної влади називають "злочиними" і вкрай невигідними для України, а проти самої пані Тимошенко порушено кримінальну справу, пов'язану із підписанням газових угод 2009 року.

Однією із спроб щодо перегляду конрактів було укладення у квітні минулого року так званих "харківских угод", згідно з якими Україна отримала знижку на російський газ в обмін на подовження базування російського Чорноморського флоту в Криму.

Після цього, коментуючи можливість перегляду газових угод, у Москві заявляли, що цілком задоволені і нинішніми, і можуть погодитися на їх перегляд, лише якщо Київ розгляне можливість участі у якихось ініційованих Росією інтеграційних проектах, наприклад, Митному союзі.

Востаннє спробу домовитися із "Газпромом" про зниження ціни на газ україснький міністр енергетики Юрій Бойко робив наприкінці квітня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!