Нацбанк визначився із принципами валютної лібералізації

Понеділок, 16 травня 2011, 19:00

Валютна лібералізація в Україні має бути поступовою, такий концептуальний принцип при її проведенні і законодавчому оформленні буде відстоювати Національний банк України.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов на сьомому Українському інвестиційному саміті Adam Smith Conferences в Лондоні, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"По-перше, лібералізація припливу капіталу передує лібералізації відтоку. По-друге, спочатку лібералізація прямих інвестицій, потім - довгострокових кредитів, потім - короткострокових позик", - визначив етапність проведення валютної лібералізації Колобов.

"І третє: спочатку лібералізація в банківському секторі, потім - у корпоративному, а завершальна - для населення", - додав він.

Реклама:

Перший заступник голови НБУ повідомив, що центробанк нині працює над новим законом про валютне регулювання, в якому має намір закріпити ці етапи.

Він нагадав, що Нацбанк уже прийняв низку рішень щодо валютної лібералізації.

Зокрема, з 20 травня знімаються обмеження на придбання і продаж валюти банками в обидві сторони в рамках валютної позиції.

Із цієї ж дати для розвитку ринку хеджування дозволяються валютні свопи, які банки можуть укладати як між собою, так і з НБУ.

"Ми вивчаємо позитивний досвід провідних економік, щоб розширити спектр цих інструментів: ф'ючерс і так далі", - додав Колобов.

За його словами, поки проблемним є приведення нормативів валютної позиції відповідно до міжнародних стандартів.

Він пояснив, що у разі різкого скасування введених у 2009 році обмежень можуть виникнути серйозні перекоси на валютному ринку.

"Думаю, до кінця року ми постараємося виробити механізм поступового приведення цього нормативу відповідно до міжнародних стандартів", - сказав Колобов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!