Україна знову втрачає шанс на реформи – інвестори

Понеділок, 16 травня 2011, 18:27

Реформи в Україні практично припинилися, і країна продовжує втрачати інвестиційну привабливість.

На цьому наголосили інвестори під час сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences у Лондоні, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я дуже розчарований Україною: рік тому були хороші перспективи - здавалося, що чудові люди в адміністрації будуть не тільки говорити, а й просувати реформи ... Це втрачена можливість", - сказав глава з досліджень ринків, що розвиваються, Royal Bank of Scotland (RBS) Тімоті Еш.

"Все виглядало дуже обіцяюче до листопада, коли весь процес реформ зупинився", - зазначив відомий економіст, старший науковий співробітник Peterson Institute for International Economics Андерс Аслунд.

Реклама:

Еш зазначив, що половину зростання інвестицій в Україні забезпечували банки, особливо з іноземним капіталом, однак після кризи і низького рівня повернення коштів вони ще довго будуть дуже обережні у цих питаннях.

"Єдиний виняток - російські банки, які агресивно розширюють свої баланси, виходячи з геополітичних інтересів", - зазначив представник RBS.

Він додав, що інвестори все більше уваги приділяють Азії, Латинській Америці, Африці, тому конкуренція за інвестиції в Європі загострюється.

За його словами, сусідні країни змогли створити набагато більш привабливий інвестиційний клімат, ніж Україні.

"Туреччина - гарне місце, де можна робити бізнес, легко зустрітися з міністром фінансів і прем'єром. Це ж стосується Угорщини, де проводиться всеохоплююча реформа: і пенсійна, і охорони здоров'я, і освіти. Якщо не будуть просуватися реформи, то Україна опуститься туди, де була три-чотири роки тому", - сказав Еш.

Таку думку поділяє і старший партнер, головний інвестиційний стратег Verno Capital Роланд Неш.

"Ризик для України в тому, що її будуть обходити інші нові ринки. Монголія за ВВП на душу населення вже випереджає Україну. А є ще Китай, Індія", - сказав він.

Неш підкреслив, що багато змін нескладно зробити, так як вони спрацювали за 20 останніх років у багатьох країнах.

"Якщо цього не зробити, інвестори будуть ігнорувати вас. Це найбільша втрачена можливість для України. Росія, Пакистан, Нігерія обходять Україну. Я не вважаю, що Україна гірша, ніж Нігерія, але це так", - зазначив Неш.

Еш з RBS рекомендував Україні зосередитися на найбільш перспективних секторах.

"Продайте газову трубу Росії, якщо вони хочуть її купити, й інвестуйте в щось інше. Наприклад, в агрогосподарство: найкращі у світі показники щодо землі і такий стан сектора", - зазначив він.

Економіст Аслунд нагадав, що новий президент України Віктор Янукович добре почав, представивши у червні 2010 року амбітну програму реформ, підтриману через місяць програмою співпраці stand by із Міжнародним валютним фондом на 2,5 року.

За його словами, минулого літа за 10 днів нової влади вдалося прийняти значимі рішення, які відкладалися кілька років: знизити дефіцит бюджету, підвищити ціну на газ для населення на 50%, прийняти закон про держзакупівлі, вирішити проблему боргу з повернення ПДВ.

"Але ми не бачимо реформ у цьому році, єдиний виняток - закон про доступ до публічної інформації. Ні пенсійної реформи, реформ газового сектора, експорт агропродукції заблокований, зроблена спроба монополізувати сектор зернових. Угода з МВФ просто мертва: жодне зобов'язання не виконано ", - констатував Ослунд.

Він підкреслив, що без цих реформ Україна не зможе добитися прискорення зростання ВВП вище 4%, тоді як країні потрібні структурні реформи для виходу на зростання в 7-8% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: