МВФ: третій транш тільки після пенсійної реформи і тарифів на газ

Понеділок, 16 травня 2011, 13:28

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на природний газ для населення, щоб прийняти рішення про виділення третього траншу за програмою stand by.

Про це заявив голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр на відкритті сьомого Українського інвестиційного саміту в Лондоні, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У липні та грудні минулого року видали два транші. Зараз ведемо переговори про третій транш. Однак спочатку повинні побачити певні заходи з боку уряду. Перш за все, повинна бути впроваджена пенсійна реформа", - сказав він.

"Насамперед, має бути впроваджена пенсійна реформа", - зазначив голова представництва МВФ в Україні.

Альєр нагадав, що домовленості про проведення пенсійної реформи були зафіксовані в меморандумах у липні й грудні минулого року, а відповідний законопроект ще в грудні був переданий до парламенту.

Голова представництва зазначив, що Україна витрачає 18% ВВП на пенсії, що є найбільшим показником у світі. За його словами, 35% пенсійні нарахування на зарплату - також дуже висока ставка, але система все одно генерує дефіцит 7% ВВП, а пенсії залишаються низькими.

Говорячи про ціни на газ для населення, Альєр зазначив, що до початку співпраці за нинішньою програмою stand by вони становили 16% від ціни імпорту, завдяки підвищенню торік на 50% цей рівень піднявся до 25%.

"Але (світові) ціни на нафту й газ ростуть, тому це лише невеликий крок", - зазначив голова представництва МВФ.

Він нагадав, що в грудневому меморандумі з МВФ українська сторона заявила про намір підвищити ціни на газ у квітні й червні, однак потім відмовилася від цих планів. За словами Альєра, уряд пояснює перегляд цих планів низькими зарплатами в країні, але МВФ указує на можливості компенсації підвищення тарифів із бюджету для малозабезпечених верств населення.

Альєр назвав також ще однією умовою виділення третього траншу скасування вимоги про обов'язковий викуп Нацбанком протягом 5 днів держоблігацій, внесених державою в націоналізовані банки в рамках їх капіталізації.

У цілому він зазначив, що макроекономічна ситуація в Україні значно покращилася останнім часом: зростання ВВП перевищує 4%, інфляція нижче 10%, зменшується негативний платіжний баланс, ростуть доходи бюджетів.

"Перспективи на цей рік залишаються позитивними. Найскладніше завдання - проведення структурних реформ, які відстають від плану вже багато років", - підкреслив Альєр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!