Рахункова палата: АМКУ у хвості монопольних проблем

П'ятниця, 13 травня 2011, 19:27
Аудиторами Рахункової палати проаналізовано звіт АМКУ щодо здійснення ним державного контролю за дотриманням антимонопольного законодавства у 2010 році.

Як йдеться в повідомленні Рахункової палати, результати аналізу розглянуто на Колегії та зазначено недостатню ефективність роботи комітету із забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель.

"Комітетом не проводилася систематизація і моніторинг порушень на товарних ринках за галузевим принципом, не здійснювався аналіз конкурентного становища суб'єктів господарювання, не досліджувалось питання монопольних та олігопольних новоутворень. Як наслідок, Україна за підсумками 2010 року у загальному рейтингу конкурентоспроможності посіла 89 місце серед 139 країн, втративши 7 позицій порівняно з попереднім кризовим роком", - йдеться в повідомленні.

Відомство зазначає, що у галузевих органах виконавчої влади відсутні відомчі бази даних про структури підвідомчих ринків, динаміку цін, обсяги реалізації окремих товарів, перелік суб'єктів господарювання на цих ринках тощо. Водночас комітетом не здійснюється якісний моніторинг антимонопольної діяльності на місцях.

Робота АМКУ не має вирішального впливу на усунення причин системних порушень законодавства про захист економічної конкуренції на споживчих ринках товарів та послуг, що і призвело до стрімкого зростання цін протягом 2010 року.

Реклама:

"Не взято до уваги, зокрема, той факт, що витрати українців на продукти харчування у 2010 році становили майже 50% від доходів сім'ї", - йдеться в повідомленні.

Фахівці Рахункової палати зазначили, що процедура накладення штрафів АМКУ є непрозорою. Як і в попередніх 2008-2009 роках, критерії, що бралися для розрахунку штрафів, комітетом не оприлюднюються. Методика визначення розміру штрафів на сьогодні відсутня.

Як показав проведений аналіз Звіту АМКУ, протягом 2010 року комітет не виконував основне завдання й у сфері державних закупівель.

"Проблеми захисту конкуренції при держзакупівлях вирішуються неефективно. Не здійснюється контроль за виробниками, які використовують своє монопольне положення в секторі державного ринку, зокрема щодо встановлення монопольних цін", - підкреслюють у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: