У Мінекономіки назвали умову вступу України до Митного союзу

Четвер, 12 травня 2011, 14:14

Входження України до Митного союзу можливе лише на умовах Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Копилов відзначив, що при вступі в будь-який митний союз Україна, як член СОТ, повинна дотримуватися положень угод цієї організації, зокрема, Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року, які регулюють формування таких союзів.

"Сьогодні входження України до Митного союзу можливе лише на умовах СОТ, що означає прийняття країнами-членами Митного союзу умов України", - підкреслив він.

Реклама:

"Тому наразі оптимальний рівень інтеграції, який може запропонувати Україна за таких умов, - створення зони вільної торгівлі з країнами-членами СНД і, зокрема з Митним союзом", - додав перший заступник міністра.

Копилов відзначив, що зараз як норми, що регулюють діяльність Митного союзу прийнято і використовується більше 80 угод, однак не всі з них відповідають вимогам СОТ.

За його словами, уряд здійснює аналіз цих угод і розглядає можливість приєднання тільки до тих із них, які відповідають вимогам СОТ і домовленостям, досягнутим у процесі переговорів щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

За даними Мінекономіки, зараз Україна має діючі двосторонні угоди про вільну торгівлю з країнами СНД, зокрема з Російською Федерацією, Білоруссю і Казахстаном.

Згідно з положеннями цих угод, сторони не застосовують одна до одної мита, податки і збори, що мають еквівалентну дію, на експорт і/або імпорт товарів.

Також Копилов нагадав, що сьогодні в рамках СНД ведуться переговори, в яких Україна бере активну участь, за висновком нової Угоди про зону вільної торгівлі держав-учасників Співдружності, проект якої розроблений відповідно до норм і правил СОТ.

Як повідомлялося, у середині квітня учасники СНД узгодили основні положення договору про зону вільної торгівлі.

Переговори про підготовку такого документа ведуться рамках СНД ще із середини 90-х років.

На сьогодні рамках СНД діє більше 100 двосторонніх угод, укладених переважно в 1993-1994 роках.

Планується, що угода буде підписана 19 травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!