НБУ хоче продовжувати співпарцю з МВФ

Неділя, 1 травня 2011, 11:19

Національний банк України налаштований на продовження співпраці з МВФ. 

Таку заяву зробив перший заступник голови правління НБУ Юрій Колобов, передає DT.UA.

За словами чиновника, кооперація з МВФ вигідна для України з точки зору можливості залучення дешевих кредитів та підвищення привабливості вітчизняної економіки для іноземних інвесторів.

"НБУ дуже акуратно ставиться до виконання всіх своїх зобов'язань перед МВФ, і ми практично за всіма параметрами їх виконуємо", - зауважив Колобов. 

Реклама:

Аналізуючи наслідки гіпотетичного виходу України із програми співпраці з МВФ, екс-очільник Міністерства фінансів Ігор Уманський наголосив, що поточні ризики глобальної економіки, зумовлені, зокрема, проблемами Греції, Португалії, Іспанії, Ірландії, США, і так не сприяють залученню Україною зовнішнього фінансування, а в разі припинення співпраці з МВФ можливості отримання іноземних позик для Києва ще погіршаться. 

На думку ж екс-заступника міністра фінансів, екс-заступника голови правління НБУ Олександра Савченка, головним негативним наслідком припинення співпраці з МВФ буде гальмування економічних реформ в державі - пенсійної, житлово-комунальної тощо. 

Натомість як спрогнозував екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, якщо програма співпраці з МВФ таки буде зупинена, Україні все одно вже невдовзі доведеться до неї повертатися. 

Як приклад вдалої моделі співпраці з МВФ, яким могла б скористатися і Україна, голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков навів досвід Угорщини. 

Банкір розповів, що офіційний Будапешт з другого півріччя 2008 року мав домовленості з Фондом про отримання позики.

Хоча Угорщина зрештою виділеною кредитною лінією не скористалася і в 2010 році відмовилася від програми співпраці Фондом, існування гарантії підтримки МВФ ефективно сприяло боротьбі цієї країни з кризою.

Член спостережної ради Укрсиббанку Доменік Меню нагадав, що Україна є одним з найбільших позичальників МВФ - 13% від усіх виданих позик, а тому від взаємодії з ним офіційному Києві все одно не обійтися.

Банкір наголосив, що співпраця з МВФ потрібна Україні з точки зору підвищення привабливості в очах іноземних інвесторів, без яких диверсифікувати експорт та зміцнити економіки буде проблематично.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!