Нацбанк накопичив новий iсторичний максимум

Субота, 30 квітня 2011, 14:02

Мiжнароднi резерви Нацiонального банку за пiдсумками квiтня досягли 38,2 мільярда доларів, що є новим iсторичним максимумом.

Про це повідомив керiвник групи радникiв голова НБУ Валерiй Литвицький, передає агентство "Iнтерфакс-Україна".

"Пiдтвердилися нашi прогнози, що цього року валютнi резерви перекриють той максимум, який було зафiксовано 25 вересня 2008 перед кризою - 38,192 млрд. дол.", - сказав вiн у п'ятницю.

Литвицький зазначив, що, поповнюючи резерви, Нацбанк продовжує управляти лiквiднiстю в рамках адекватного бачення руху монетарних агрегатiв, не створюючи зайвого цiнового тиску.

Реклама:

За його словами, ринок в останнi днi дуже активний: суми на ньому обчислюються сотнями мiльйонiв доларiв, однак вiн практично не потребує втручання НБУ.

"Чистi мiжнароднi резерви зростають ще швидше, нiж валовi, тодi як у минулому роцi в цей перiод був зафiксований їх вiдтiк", - наголосив радник голови Нацбанку.

Вiн уточнив, що з початку року НБУ придбав за рахунок iнтервенцiй на ринку понад 1,5 млрд. дол., i двi третини цiєї суми припало на квiтень.

"Курс залишається близьким до того значення, якi ми вважаємо адекватним поєднанню макроекономiчних факторiв i факторiв набутого значення. Ми спостерiгаємо певнi коливання курсу, але не такi, якi нас непокоять i змушують вносити якiсь хворобливi корективи в нашу тактику", - зазначив Литвицький.

Розповiдаючи про причини нарощування резервiв, вiн звернув увагу на позитивний (понад 1 млрд. дол.) зведений платiжний баланс за пiдсумками першого кварталу цього року  порiвняно з негативним (600 млн. дол.) платiжним балансом у першому кварталi 2010 року.

Як повiдомлялося, золотовалютні резерви Нацбанку у лютому 2011 року збільшилися на 4,4% - до 36,67 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!