Данилишина турбує падіння родючості української землі

Неділя, 3 квітня 2011, 11:39

У академіка НАН України, колишнього міністра економіки Богдана Данилишина гостру тривогу викликає безперервне падіння родючості землі.

Таку думку він висловив у статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

На його думку, складна екосистема ґрунтового покриву найбільшою мірою руйнується через інтенсивний розвиток ерозії.

"В Україні водної та вітрової ерозії зазнали понад 14,9 млн. га сільгоспугідь (35,2% їх загальної площі). Виникли серйозні проблеми із поповненням біоенергетичного потенціалу ґрунтів. Сумарні втрати гумусу через мінералізацію (окисну деструкцію) та ерозію ґрунтів щорічно складають 32-33 млн. тонн, що еквівалентно 320-330 млн. тонн органічних добрив, а еколого-економічні збитки через ерозію перевищують 9,1 млрд. гривень", - зазначив він.

Реклама:

При цьому, за словами екс-міністра, вивчення якісного стану земель показує, що темпи їх деградації посилюються.

"За останні 15 років площа кислих ґрунтів збільшилася на 2,4 млн. га, в тому числі ріллі - на 1,5;. еродованих водних - на 2,4, засолених - на 1,0; земель із солонцевими комплексами - на 3,9, заболочених і перезволожених - на 1,0; зарослих чагарниками і дрібноліссям - на 0,5 млн. га. Вміст гумусу в ґрунтах України знизився в середньому на 20%", - додав він.

"Заходи щодо підвищення родючості земель носять епізодичний характер, тому в 90-х роках практично припинився приріст цінних високопродуктивних сільськогосподарських угідь. Зниження родючості земель і їх меліоративна невпорядкованість, величезні масштаби та інтенсивність деградації ґрунтів обумовлюють щорічно недобір 10-12 млн. тонн сільськогосподарської продукції в перерахунку на зерно", - зазначив Данилишин.

На його думку, збереження української землі і має стати для суспільства головною національною ідеєю XXI століття.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: