Янукович ветував продаж зернових квот

П'ятниця, 29 квітня 2011, 18:56

Президент Віктор Янукович 28 квітня ветував закон, що передбачає продаж квот експорту зерна і продуктів його переробки на аукціонах.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Законом пропонується встановити порядок, за яким під час застосування в Україні режиму ліцензування експорту зерна і продуктів його переробки, розподіл таких квот здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах.

"Такий підхід не відповідає міжнародним зобов'язанням України за багатосторонніми торговельними угодами СОТ", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Зокрема в частині забезпечення обмеження усіх зборів та платежів будь-якого характеру, що накладаються сторонами на імпорт чи експорт, або у зв'язку з імпортом чи експортом, сумою, яка приблизно дорівнює вартості наданих послуг, і не повинна являти собою оподаткування імпорту чи експорту у фіскальних цілях.

Згідно з повідомленням, Янукович вважає, що запровадження прозорих та ефективних адміністративних процедур державного регулювання ринку зерна є умовою для гарантування продовольчої безпеки держави, нарощення експортного потенціалу України у цій сфері та забезпечення її функціонування на засадах поєднання вільної конкуренції і державного регулювання з метою збалансування інтересів суб'єктів господарювання та держави.

При цьому зазначені процедури мають застосовуватися виключно на рівноправній основі, та,  відповідно до міжнародних зобов'язань України щодо усунення нетарифних бар'єрів у зовнішній торгівлі.

Зокрема, такий механізм передбачено у прийнятому у першому читанні проекту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок вивізного мита на деякі види зернових культур"  реєстр. № 8321, внесеному урядом.

Нагадаємо, Кабінет міністрів скасував квотування експорту кукурудзи.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: