Думка експерта: Продаж енергетики викликає підозри в лобіюванні інтересів ФПГ

П'ятниця, 29 квітня 2011, 15:05 -

Відповідно до Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження програми економічних реформ, тарифи на електроенергію мають бути підвищені до економічно обґрунтованого рівня.

Чергове підвищення тарифів на електроенергію для населення у квітні та грудні 2011 року пройде в інтересах потенційних покупців держпакетів енергокомпаній, вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. 

В 2011 році держава двічі підвищувала цін на електроенергію для населення. З 1 лютого - на 30% для побутових споживачів, які споживають понад 150 кВт / год електроенергії на місяць, з 1 квітня - на 15%. 

За його словами, приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня значно підвищить привабливість пропонованих до продажу урядом і ФДМ пакетів акцій українських енергопостачальних і енергогенеруючих компаній.

Реклама:

Нагадаємо, 11 квітня Кабмін видав розпорядження про те, що в 2011 році будуть продані державні пакети акцій компаній "Дніпроенерго" - 25% і "Західенерго" - 45,1%, 25% акцій "Київенерго", по 50% акцій в "Вінниця-", "Дніпро-", "Закарпаттяобленерго", по 45% "Крименерго" і "Чернівціобленерго", 40,06% у "Донецькобленерго" і 25,99% у "Тернопільобленерго". 

"Продаж переважно блокуючих пакетів акцій, викликає підозри в лобіюванні інтересів окремих ФПГ, які вже контролюють частину статутного фонду енергокомпаній", - підкреслює Марунич. 

"У підсумку, покупцями пропонованих до продажу пакетів акцій енергокомпаній стануть, перш за все, найбільші гравці ринку - "Дтек" та "Приват", які найбільше зацікавлені у мінімізації витрачених коштів", - продовжив експерт. 

Приведені до економічно обґрунтованого рівня тарифи для населення, підвищують ліквідність активів, що продаються новим власникам енергокомпаній, і знімають з них важкий тягар боротьби за підвищення відпускних цін, резюмував Марунич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: