Держава хоче монополізувати лотереї

П'ятниця, 29 квітня 2011, 12:06

До Верховної ради внесено законопроект про посилення державного контролю над проведенням лотерей.

Згідно з "Законопроекту про регулювання фінансової діяльності в сфері державних лотерей", авторами якого виступили депутати Юрій Полунєєв і Олег Царьов, держава отримає монопольне право на організацію і проведення лотерейної діяльності, пише газета "Дело".

Як запевняють розробники законопроекту, у багатьох країнах Європи лотерейна сфера добре налагоджена й приносить прибуток державі.

Тому введення класичної монопольної власності на лотерейну діяльність допоможе значно збільшити статтю доходів у цій сфері.

Реклама:

Якщо цей законопроект втілять в життя, держава зможе отримувати набагато більше прибутку, ніж отримує на сьогодні.

Прогнозний рівень доходів від лотерей на 2015 рік становить 1 млрд. гривень, що перевищує реальний сьогоднішній прибуток уп'ятеро.

Введення нового законопроекту дозволить також створити 25,5 тис. додаткових робочих місць.

Новим законопроектом планується заборонити проведення будь-яких, крім державних, лотерей.

Його розробники кажуть, що поганий імідж однієї лотереї кидає тінь на всю лотерейну систему.

Тому посилення правил організації лотерейної діяльності призведе до поліпшення іміджу лотереї в цілому, забезпечуючи чесність і прозорість гри.

У разі вступу закону в силу, претендентам на статус оператора лотереї доведеться пройти жорсткий відбір на конкурсній основі, критеріями якого є якість надаваних послуг.

Законопроектом передбачена низка обмежень.

По-перше, це стосується негативного впливу лотерейної гри на населення, що полягає в обмеженні попиту на лотерейні ігри з метою не допустити безконтрольного розвитку азартного бізнесу і запобігти таким негативним наслідкам, як лудоманія.

Автори відзначають, що у низці європейських країн існують вікові цензи на участь у лотерейних іграх, які коливаються віком гравця від 18 до 25 років.

Існує також тенденція до збільшення вікового бар'єру.

Документ встановлює жорсткі обмеження і на проведення реклами лотерей, а також розміщення її поблизу від дитячих установ і спеціалізованих дитячих виданнях.

Передбачається також змінити механізми використання прибутку та контролю над цим процесом з боку держави.

Новим законопроектом передбачена адміністративна відповідальність за порушення законодавства, розміри якої залежать від виду порушень.

Відповідно до цього законопроекту, відповідальність мають нести й особи, які не є операторами або розповсюджувачами лотерей, але використовують в деяких видах своєї діяльності слово "лотерея".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: