Банки вже готові нарощувати споживче кредитування

Вівторок, 26 квітня 2011, 12:12

Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування в 2011 році, мінімум, на 10%.

Про це заявили банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Портфелі споживчого кредитування банків в 2011 році будуть рости, проте це зростання не буде значним - в цілому по системі не більше 10-15%", - вважає перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

Більш високу динаміку цього показника очікує екс-перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, який у 2003-2005 роках обіймав посаду заступника голови Національного банку.

"15-20% по системі (можуть вирости обсяги споживчого кредитування в поточному році). Це ризиковано для системи, нам потрібно обов'язково приймати тут обмеження", - сказав він.

За оцінкою Шлапака, НБУ слід вжити заходи для обмеження темпів зростання портфеля споживчого кредитування.

"Ця гонка банків з бажанням прокредитувати хоч щось живе, звідси - прокредитувати покупку побутової техніки, - це зашморг, яку ми на собі затягуємо", - сказав він.

Голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук вважає, що кредити населенню в гривні в 2011 році можуть вирости на 18%.

За його оцінкою, динамічне зростання споживчих кредитів не несе в собі загрозу макроекономічній стабільності.

"Ні, не буде (нести ризики для макроекономічної стабільності). По-перше, це гармонізовано із зростанням фінансового сектора: депозити ростуть на 34%, тому зростання гривневих кредитів на 18% - тут немає диспропорції", - сказав банкір.

Голова правління Укрінбанку Володимир Клименко прогнозує більш високу динаміку зростання споживчого кредитування.

"Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування в цьому році на 20-30%. Після помилок 2008-2009 років божевільної видачі кредитів вже не буде, тоді була гонка, зараз цього не буде, банки навчені гірким досвідом", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!