США поступиться Китаю уже в 2016 році

Вівторок, 26 квітня 2011, 09:21

Економіка Китаю вже у 2016 році може обійти ВВП США в реальному вираженні.

Про це йдеться у звіті видання MarketWatch з посиланням на останні дані Міжнародного валютного фонду, повідомляє агентство"Інтерфакс-Україна".

Як пише MarketWatch, більшість учасників ринку не готові до зміни лідера так скоро.В основному експерти припускають, що це відбудеться через десятиліття.

Деякі аналітики, з більш "ведмежими" настроями, прогнозують, що США поступиться місцем лідера не раніше середини 20-х років цього століття.

Реклама:

До таких висновків можна прийти, грунтуючись лише на порівнянні рівня ВВП двох країн з використанням курсів національних валют.

Це є помилковим порівнянням у реальному вираженні. Курси валют стрімко змінюються. Крім того, китайська національна валюта не оцінена реально. Китай штучно недооцінює юань за рахунок масивних інтервенцій на ринок.

МВФ у своєму аналітичному огляді не враховує курси нацвалют, звертаючи увагу на "паритет купівельної спроможності" (purchasing power parities, PPP).

Таким чином, фонд порівняв доходи і витрати населення в реальному вираженні в кожній країні. Згідно PPP, китайська економіка виросте в 2016 році до 19 трлн. дол.з 11,2 трлн. дол. в 2011 році.

У той же час ВВП США до цього часу складе 18,8 млрд. дол. у порівнянні з очікуваними 15,2 трлн. дол. в 2011 році. 

Таким чином, частка ВВП США у світовій економіці до 2016 року опуститься до 17,7%, а Китаю - складе 18%. Ще десять років тому економіка США втричі випереджала ВВП КНР.

MarketWatch при цьому звертає увагу, що будь-який прогноз може виявитися помилковим. Реальний час, коли Китай займе лідируючі позиції, може навіть наступити раніше, ніж очікує МВФ, а може - і пізніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!