Україна не вступає до Митного союзу – МЗС

П'ятниця, 22 квітня 2011, 20:23

Україна не проводить переговори з Росією, Білоруссю та Казахстаном про вступ до Митного союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко у п'ятницю під час години уряду у Верховній раді, передає Радіо "Свобода".

"Україна має намір взаємодіяти з Митним союзом поза рамками формального членства в ньому. Ми не перебуваємо в переговорному процесі з Митним союзом. Жодних офіційних умов з боку російської сторони щодо вступу України до Митного союзу не висувалося. Висловлювалося лише бажання бачити нашу країну в цьому об'єднанні", - зазначив міністр.

Грищенко зазначив, що нині для України вкрай важливо, щоб умови торгівлі з Росією, Білоруссю та Казахстаном не погіршилися у зв'язку з формуванням Митного союзу.

Реклама:

"Існує загроза, що діючі захисні заходи, що застосовуються в торгівлі однією країною, після прийняття відповідного рішення комісією союзу будуть розповсюджуватися на всю територію Митного союзу", - сказав він.

Натомість деякі парламентарі зауважують: Грищенко так і не пояснив, що означає формула "три плюс один", за якою з Митним союзом збирається співпрацювати президент.

Як відомо, про співпрацю з Митним союзом у форматі "три плюс один" глава держави Віктор Янукович заявив раніше під час виступу у парламенті зі щорічним посланням.

Тоді президент не розтлумачив, що означає ця формула. Тож народні депутати попросили визначити це поняття міністра закордонних справ під час чергової години уряду у Верховній раді.

Як повідомлялося, минулого тижня з робочим візитом в Україні побував прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін.

Під час зустрічі з українським керівництвом він заявив, що Росія прогнозує запровадження митних бар'єрів в разі створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Натомість, за словами Путіна, якщо Україна вступить до Митного союзу, виграш від цього кроку складе до 9 мільярдів доларів на рік.

Водночас, на початку тижня голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у Києві заявив, що Україна не може вступати до Митного союзу і одночасно створювати зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: