У резиденції Януковича побудували сауну за мільйон

П'ятниця, 22 квітня 2011, 12:48

Богордчанский суд Івано-Франківської області оштрафував на 5 тисяч гривень екс-гендиректора державної резиденції "Синьозора" в Карпатах.

Як стало відомо, таке стягнення колишній топ-менеджер отримав за нецільове використання коштів - він витратив 1,1 мільйона гривень на будівництво сауни в президентській резиденції, в той час як повинен був пустити ці кошти на реконструкцію та добудову лікувального корпусу.

Це порушення виявили органи прокуратури. 1,18 мільйона гривень на "реконструкцію з добудовою оздоровчо-лікувального корпусу" були виділені ще у 2008 році відповідно до плану реконструкції та капітального ремонту об'єктів "Резиденції Синьозора", погодженого Державним управлінням справами.

Однак, "генеральний директор "Резиденції Синьозора", як розпорядник бюджетних коштів, протягом квітня-грудня 2008 року використовував їх всупереч цільовому призначенню на капітальне будівництво, а саме на спорудження окремо від лікувально-оздоровчого корпусу приміщення сауни", - йдеться в судових матеріалах, передає "Дело".

Реклама:

Щоб приховати незаконну зміну цільового використання коштів, керівник державної резиденції скоїв службове підроблення, вказавши у всіх супровідних документах (актах виконання робіт, платіжних дорученнях тощо), що гроші були витрачені на лікарню.

У судовому засіданні підсудний свою вину визнав і розкаявся. Він пояснив суддям, що в 2008 році на території резиденції було заплановано проведення міжнародного саміту глав держав.

Для належної підготовки до цього заходу було заплановано проведення робіт з реконструкції лікувально-оздоровчого корпусу, а також добудови інших необхідних об'єктів, у тому числі і приміщення сауни.

Вартість цих робіт повинна була скласти більше 4 мільйонів гривень, однак, через обмежене фінансування було виділено тільки 1,18 мільйона гривень.

У зв'язку з цим, для проведення належної підготовки резиденції, ним було прийнято рішення за рахунок виділених коштів провести в першу чергу будівництво сауни, а роботи з реконструкції лікувально-оздоровчого корпусу провести по можливості власними силами.

Незважаючи на те, що відповідно до Кримінального кодексу Україні за нецільове використання коштів в особливо великих розмірах передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком не менше двох років, судді пом'якшили вирок, покаравши колишнього гендиректора штрафом у розмірі 5 тисяч гривень.

Пом'якшувальною обставиною для "будівельника" сауни стала нагорода від її потенційного користувача - президента Віктора Ющенка.

Зокрема, судді встановили, що гендиректор "Синьогори" через рік після описаних подій - у 2009 році - указом глави держави Віктора Ющенка був удостоєний почесного звання "заслужений працівник сфери послуг України".

Резиденція "Синьозора" була створена для президента Леоніда Кучми у 2001 році на базі відомчого санаторію.

Загальна площа приміщень - 5 тисяч кв м. Резиденція відноситься до сфери управління Державного управління справами.

Тут з початку 2000-х традиційно проводять зимову відпустку президенти. Три поверхи і підземні приміщення зі SPA-комплексом, фойє з зеленими колонами і мармуровою підлогою, триповерхова бібліотека з галереями, масивні люстри і каміни.

На території - ставки і вертолітний майданчик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!