У Пінчука можуть забрати газ - ЗМІ

П'ятниця, 22 квітня 2011, 10:39

Найближчим часом ТОВ "Інтек Гео" з ініціативи Генеральної прокуратури може позбутися права розробки Південно-Орільський газової площі.

Пишуть "Комментарии" з посиланням на свої джерела.

Як відзначає видання, це може завдати непоправного удару по вуглеводневому бізнесу Віктора Пінчука - адже надалі цей прецедент може бути використаний ГПУ для позбавлення його структур прав експлуатації ряду інших родовищ.

Про інтерес бізнесмена до нафтогазового бізнесу вперше стало відомо в середині 2004 року, коли близькі до нього компанії почали активно одержувати спецдозволу на розробку вуглеводневих родовищ.

Реклама:

На той час настільки активна роздача дозволів була зрозуміла - бенефіціар компаній носив статус зятя президента України.

Однак після того, як Леонід Кучма позбувся посади, у нафтогазового бізнесу Пінчука почалася чорна смуга.

Так, пише видання, вже в 2005 році Мінприроди склало перелік виданих з порушеннями спецдозволів, на підставі якого Генпрокуратура згодом спробувала в судовому порядку позбавити компанії прав експлуатації вуглеводневих майданчиків.

Зокрема, позбавити компанію "Інтек Гео" дозволу на користування надрами Південно-Орільський газової площі.

Однак тоді служителі Феміди просто проігнорували ініціативу ГПУ: 2 вересня 2008 року Госпсуд Києва закрив провадження у справі, а 11 вересня 2009 року це рішення залишив у силі Київський апеляційний адміністративний суд.

Але зараз нафтогазова імперія бізнесмена опинилася під загрозою розколу.

Пару тижнів тому Вищий адміністративний суд України несподівано скасував згадані рішення нижчих інстанцій, які відмовилися у свій час розглядати вимоги ГПУ.

Цим же рішенням ВАСУ ухвалив, що справа має бути передана для розгляду по суті в Господарський суд Києва.

У теорії, навіть якщо процес закінчиться перемогою прокуратури, втрата Південно-Орільський площі не стане трагедією для Пінчука - на сьогоднішній день він контролює, мінімум, 16 нафтогазоносних майданчиків.

Інша справа, що визнання факту незаконної видачі спецдозволу на використання цієї території може бути застосована у разі денонсації договорів, на підставі яких структури Пінчука експлуатують інші майданчики.

Але ж на "поза аукціонній основі" компаніям "Інтек Гео", "Оберон-Вугілля" та "Природні ресурси" було видано в загальній складності, мінімум, дев'ять нафтогазоносних родовищ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!