Уряд затвердив порядок укладення компенсаційних договорів у ВПК

Четвер, 21 квітня 2011, 18:58

Кабінет міністрів затвердив порядок укладення офсетних (компенсаційних) договорів з іноземними постачальниками при виконанні контрактів держоборонзамовлення, і види компенсацій, які можуть надаватися за цими договорами.

Про це ідеться в урядовій постанові №432 від 20 квітня, оприлюдненій на веб-сайті Кабміну.

Згідно із документом, затверджений відповідно до 8 ст. закону "Про державне оборонне замовлення" порядок укладення офсетом при закупівлі озброєнь та військової техніки у іноземного замовника поширюється на договори із закупівлі імпортної підофсетної продукції обсягом понад 5 млн. євро.

До вартості закупівлі включається також вартість товарів, робіт і послуг, поставлених на митну територію України тим же постачальником, міжнародні передачі яких здійснені протягом 3-х календарних років до дати проведення оголошених торгів на закупівлю подофсетной продукції.

Реклама:

Для визначення вартості офсетних вимог встановлені офсетні коефіцієнти для різних секторів ВПК.

У тому числі, для авіабудування, космічної галузі, суднобудування офсетний коефіцієнт до вартості контракту встановлений на рівні 100% - на постачання товарів, на рівні 95% - на постачання послуг.

Відповідно до постанови, до переліку видів компенсацій, які можуть надаватися за офсетним договорами, увійшли, в тому числі, виконання робіт, пов'язаних з обслуговуванням і ремонтом військової та спеціальної техніки та військового майна, надання послуг з підвищення кваліфікації фахівців у сфері безпеки і оборони; надання інвестицій; передача майнових прав інтелектуальної власності; проведення в Україні наукових прикладних досліджень і конструкторських розробок; закупівля у суб'єктів господарювання Україну товарів чи послуг на суму, що відповідає часткової або повної вартості товарів, які експортуються (зустрічна торгівля); надання українським підприємствам додаткових експортних можливостей; надання технічної допомоги при реформуванні сектору оборони та безпеки.

Згідно з документом, координацію діяльності замовників щодо укладення, виконання та контролю за виконанням офсетних договорів здійснює офсетна комісія, яка створюється при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Склад, функції та порядок діяльності комісії визначаються МЕРТ.

За оцінками військових експертів, офсетні схеми можуть бути затребувані, в тому числі, при реалізації таких програм Держпрограми розвитку ЗСУ на 2006-2011 роки, як модернізація бойових літаків Міг-29, вертольотів Мі-8, оновлення системи ППО, створення нового українського оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК), будівництво кораблів класу "корвет".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: