Бойко прогнозує IPO до 25% "Нафтогазу"

Субота, 2 квітня 2011, 12:30
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозує первинне публічне розміщення на біржах до 25% акцій Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Інтер" 1 квітня, передає "Українські новини". 

"У нас справді прийнято принципове рішення про те, що до 25% акцій "Нафтогазу України" потрібно продати", - сказав міністр.

За його прогнозами, реальний строк виходу компанії на біржу - середина 2012 року.

"Проект дуже масштабний, і я не думаю, що ми його закінчимо до кінця року. Але до середини наступного року це реально", - зазначив Бойко, додавши, що за міноритарний пакет акцій НАКу, за найбільш песимістичними прогнозами, держава може отримати близько 5-6 мільярдів доларів. 

Разом з цим він відкинув припущення, що після виходу на біржу акції "Нафтогазу" скупить російський "Газпром".

"Це неможливо... Я переконаний, що така масштабна операція, яка буде проводитися за консультаціями Світового банку або того ж Міжнародного валютного фонду або інших аналогічних організацій, буде абсолютно відкрита і прозора", - сказав міністр.

Крім того, він спростував інформацію про поганий фінансовий стан "Нафтогазу", зазначивши, що кредитний портфель компанії становить близько 30% від обороту, який дорівнює показнику газового концерну GDF Suez (Франція), або нафтогазової компанії Eni (Італія).

Як повідомляло агентство, "Нафтогаз" розраховує вийти на IPO в 2012-2013 роках.

Зі слів голови правління НАКу Євгена Бакуліна, компанія поки не визначилася з біржовим майданчиком, а також з тим, куди направляти залучувані від IPO кошти: на погашення кредитів або на розвиток компанії.

"Нафтогаз" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем нафти і газу в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: