НБУ переконує, що не допустить коливань валютного курсу

Понеділок, 11 квітня 2011, 18:58

НБУ має у своєму розпорядженні достатньо засобів, щоб не допустити різких коливань  гривні.

Про це йдеться в повідомленні центрального банку, передає "Інтерфакс". 

"Дозволяючи курсу гривні досить вільно рухатися, НБУ одночасно згладжує його різкі коливання шляхом проведення валютних інтервенцій і зниження курсових ризиків. Для цього Нацбанк має достатній потенціал міцності, що сприяє збереженню прогнозованої динаміки гривні та її загальної стійкості", - говориться в повідомленні НБУ.

У повідомленні нагадується, що в рамках спільної з Міжнародним валютним фондом програми stand-by Україна прийняла на себе зобов'язання щодо поступового підвищення гнучкості обмінного курсу гривні.

Реклама:

"У зв'язку з цим НБУ встановлює офіційний курс гривні до долара на підставі середньозважених котирувань на міжбанківському валютному ринку. У свою чергу, ринкові котирування гривні визначаються коливаннями попиту та пропозиції іноземної валюти. Щоденні відхилення офіційного курсу гривні від ринкового з початку року перебували в межах від плюс 0,04% до мінус 0,2%", - наголошується в повідомленні.

НБУ також нагадує, що в I кварталі валютний ринок України перебував під впливом стійких нетто-надходжень іноземної валюти від нерезидентів, що сприяло формуванню чистої пропозиції валютних коштів на міжбанківському ринку: позитивного сальдо інтервенцій Нацбанку в січні-березні становило 498,7 мільйонів доларів.

При цьому в I кварталі 2011 року Нацбанк купив валюти на 2,373 мільярда, а продав - на  1,875 мільярда доларів, у тому числі у березні - 1,069 мільярда і 818 мільйонів відповідно.

Як повідомлялося, при розрахунку показників державного бюджету на 2011 рік використовувався курс 7,9 гривні за долар.

 У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в розмірі декількох відсотків по року, але мають намір не допускати різких курсових стрибків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!