Присяжнюк почав боротьбу проти імпорту насіння

Понеділок, 11 квітня 2011, 15:33

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк вважає, що потрібно скасувати пільги на імпорт насіння.

Про це він сказав, перебуваючи з робочою поїздкою на Житомирщині, передає "Дело". 

"Ми створили насіннєву асоціацію з усіх наших селекціонерів. Це європейська асоціація, яка захищає вчених, що працюють над сортами, це по-перше. По-друге, міністерство ініціювало і це пішло на погодження, щоб скасувати пільги із ввезення насіння, а пільги - це сплата ПДВ і мита ", - підкреслив міністр.

За словами міністра, завдання скоротити ввезення імпортних насіння він вже дав.

Реклама:

Нагадаємо, що ринок вітчизняного насіння виявився дискримінованим через норми Податкового кодексу.

Документ звільнив від сплати ПДВ імпорт насіння, в той час як українські виробники є платниками цього податку. Так, згідно з ПК, при експорті насіння зернових культур товарних позицій 1001-1008 (2371а-14) і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 (2371а-14) застосовується до 1 липня 2011 року нульової ставки.

Внутрішні ж виробники залишаються платниками цього податку - перший виробник вирощених в Україну насіння продає з ПДВ, який включається в собівартість.

Ця норма ПК викликала здивування не лише в учасників ринку, але і у самих імпортерів, які назвали її "нелогічною", оскільки традиційно уряд ратує за підтримку внутрішнього виробника.

Додаткові податкові платежі українських товаровиробників призвели до того, що українське  насіння і імпортні аналоги, навіть з урахуванням логістичних витрат імпортерів коштують  практично однаково.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!