Сорос не схвалює рішення ЄЦБ підвищити ставку

Понеділок, 11 квітня 2011, 12:44

Рішення Європейського центрального банку підвищити ставку до 1,25% річних за підсумками засідання минулого тижня було "досить недоречним", враховуючи боргові проблеми низки периферійних держав єврозони.

Про це заявив відомий інвестор-мільярдер Джордж Сорос на конференції в Бреттон-Вудсі, повідомляє агентство Bloomberg.

"Підвищення ставок недоречне в нинішніх обставинах, коли є ціла низка країн, які страждають від занадто великого обсягу боргів і високих ставок", - заявив Сорос.

Інвестор також порівняв стан деяких американських штатів зі станом Португалії та Іспанії, вказавши, що і ті, й інші відчувають серйозні проблеми з економікою, при цьому не мають можливості залучати запозичення на ринках для реалізації стимулюючих програм і не мають власної валюти, щоб використовувати монетарні механізми підтримки економічного зростання.

Реклама:

Водночас, Сорос вважає, що уряд США ще може дозволити собі деяке збільшення боргового тягаря, якщо того вимагають інтереси економіки.

Як повідомлялося, 7 квітня ЄЦБ прийняв рішення про підвищення ключової ставки на 0,25 процентного пункту із мінімальних за всю історію єврозони 1% в надії приборкати інфляцію, проблема якої особливо загострилася останнім часом у розвинених країнах регіону і все більше загрожує підірвати ледь помітне пожвавлення активності в споживчому секторі економіки.

За прогнозами аналітиків, опитаних агентством, вже у липні ставка ЄЦБ може бути підвищена 1,5%, а в жовтні - до 1,75%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: