Уряду доведеться "нашкребти" 4 мільярда для МВФ

Четвер, 3 березня 2011, 15:53

Для отримання кредиту МВФ Україні необхідно погодити з фондом ще кілька ключових позицій.

Одна з головних - додаткові заходи, яких офіційний Київ має вжити "з метою утримання дефіциту сектору загальнодержавного управління в рамках узгоджених цільових показників". Ціна питання - 4 млрд. гривень.

Це випливає з тексту проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику, який погоджено українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві з 1 по 14 лютого 2011 року, і текст якого є у розпорядженні DT.UA.

Так, у тексті меморандуму залишилося кілька білих плям, які і вказують на ключові неузгоджені позиції.

Реклама:

Зокрема, це - останній пункт 6-го параграфу МЕФП. У ньому повинні міститися додаткові заходи, які офіційний Київ здійснить "з метою утримання дефіциту сектору загальнодержавного управління в рамках узгоджених цільових показників".

Мова йде про обіцянку українського уряду утримувати дефіцит держфінансів - з урахуванням НАК "Нафтогаз України", на рівні не більше 3,5% ВВП, на виконанні якої жорстко наполягають іноземні донори.

На жаль, торік Україна не змогла виконати свої зобов'язання з цього приводу. Так званий дефіцит сукупного показника сектору загальнодержавного управління і "Нафтогазу" на 0,9% перевищив граничний показник - 6,5% ВВП.

Втім, ця обставина, як і запізнення з виконанням цілої низки інших структурних маяків експерти місії погодилися пробачити нашій владі, рекомендуючи раді директорів МВФ зробити те ж саме.

Також вони погодилися і на менш різке, ніж передбачалося раніше, підвищення тарифів на газ для населення.

А 4 млрд. гривень - це саме стільки, скільки, згідно з підрахунками, і коштуватиме державним фінансам відстрочення з підвищенням тарифів на газ і тепло.

Тому, аби вкластися в граничний показник їх дефіциту, наша влада має віднайти відповідні компенсатори.

Для їх формування, згідно з проектом меморандуму, має бути "збільшено дохідну частину бюджету на 2 млрд. гривень шляхом розширення податкової бази", а також ще на 2 млрд. гривень зменшено непріоритетні витрати.

При цьому в МВФ вимагають від Києва вказати конкретні заходи, яких буде з цією метою вжито.

Більше того, ці заходи має бути затверджено Верховною радою. Це - попередня умова, не виконавши яку, немає сенсу розраховувати на наступний транш.

Під час переговорів експерти МВФ пропонували українській стороні пошукати можливості розширення податкової бази - наприклад, за рахунок скорочення податкових пільг з ПДВ для села, друкованої продукції, проектів з енергозбереження.

А ще - подумати про відстрочку на рік запланованого зниження ставки податку на прибуток.

Кабмін, зі свого боку, сподівається генерувати велику частину необхідних додаткових надходжень, збільшивши рентні платежі за видобуток корисних копалин.

А заощадити - за рахунок скорочення витрат Укравтодору, у результаті чого скоротяться держгарантії.

"Окрім того, для стримування накопичення боргів - і згідно з попередніми зобов'язаннями- у 2011 році ми встановимо обмеження для максимальної суми коштів на рекапіталізацію банків - включаючи субординовану позику одного з державних банків банку "Надра" - на рівні 13 млрд. гривень і для надання державних гарантій на рівні не більше 15 млрд. гривень", - йдеться в тексті меморандуму.

Також уряд інформує МВФ, що для забезпечення коригування податково-бюджетної політики ним вже вжито таких заходів як коригування фонду оплати праці в бюджетному секторі, впровадження пенсійної та реалізація адміністративної реформи, посилення адресного спрямування і надання ресурсів на соціальний захист, зменшення обсягу субсидій державним підприємствам тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!