Нацбанку дозволять не викуповувати "рекапіталізаційні" ОВДП за номіналом

Четвер, 3 березня 2011, 14:27

МВФ домагається від України скасування законодавчої норми, яка вимагає від НБУ обов'язкової викупівлі Нацбанком "рекапіталізаційних" ОВДП за їхньою номінальною вартістю.

Така вимога закріплена у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи у Києві у лютому, повідомляє DT.UA.

"З метою захисту незалежності Національного банку ми скасуємо закон, згідно з яким облігації, випущені з метою рекапіталізації банків, підлягають обов'язковій викупівлі НБУ за номінальною вартістю (попередній захід)", - такою є обіцянка уряду в проекті меморандуму.

Як повідомлялося, для збільшення статутних капіталів трьох рекапіталізованих державою банків (Укргазбанк, Родовід Банк і банк "Київ"), були випущені облігації внутрішньої державної позики на загальну суму близько 17,2 млрд. гривень, які і були внесені у статутні капітали банків.

Реклама:

Надалі Нацбанк мав викупити їх за номінальною вартістю.

Ця норма, затверджена антикризовим законом у листопаді 2008 року, повинна була припинити свою дію з початку 2011 року, нагадує видання.

Однак її чинність була відновлена грудневими законодавчими нововведеннями.

А оскільки існування цієї норми ставить під сумнів операційну незалежність НБУ, українська влада має її скасувати до моменту виділення наступного траншу, тобто, до кінця березня-середини квітня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!