Селян пропонують кредитувати під заставу землі

Четвер, 3 березня 2011, 12:17

Міністерство аграрної політики і продовольства розробило принципово нову систему кредитування галузі сільського господарства під іпотеку землі.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами, це дозволить залучити додаткові інвестиції в аграрний сектор і привести його фінансове забезпечення у відповідність із технологічними потребами.

Присяжнюк зазначив, що для розвитку інфраструктури аграрного ринку потрібно 180 млрд. гривень на найближчі 4-5 років.

Реклама:

"У цілому основні засоби виробництва вимагають капіталовкладень для оновлення на суму 250 млрд. гривень за такий же період. Крім того, для забезпечення нормальної роботи галузі тваринництва потрібно 43 млрд. гривень на рік, рослинництва - 57 млрд. гривень на рік", - зазначив міністр.

Тому, підкреслив Присяжнюк, Мінагропрод розробив принципово нову систему кредитування агропромислового сектору.

"Нами напрацьовані кращі практики кредитування аграрного сектору з урахуванням європейського досвіду, який ми уважно вивчали і переймали протягом останнього року. Особливу увагу звернули на фінансово-економічний розвиток сільської громади, зокрема, з урахуванням можливого застави земельних ділянок. При цьому наша позиція незмінна - земля буде продаватися винятково фізичним особам і лише громадянам України", - зазначив голова Мінагропроду.

Крім іпотеки землі як основної застави для отримання кредиту, нова система передбачає створення Державного земельного фонду як інституту контролю за обігом земель та управління землями державної власності.

Також Мінагропрод пропонує створити Державний земельний іпотечне-інвестиційний банк і ввести обов'язкове страхування сільськогосподарської продукції.

За словами Присяжнюка, селяни, які не бажають займатися сільськогосподарською діяльністю, зможуть продати свою землю за реальними цінами, отримавши таким чином початковий капітал для підприємництва.

Також нова схема кредитування припускає введення пільгового кредитування (до 10% річних) через спеціалізований банк.

"Однак для залучення додаткових інвестицій в АПК шляхом нової системи кредитування необхідно чітке співробітництво всіх органів влади. Зокрема, питання реформування законодавчої бази на сьогодні є ключовим", - додав міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!