Грузія побудує НПЗ для каспійської нафти

Вівторок, 29 березня 2011, 20:32

Грузія має намір побудувати на чорноморському узбережжі країни нафтопереробний комплекс потужністю близько 5 мільйонів тонн.

Сказав Reuters комерційний директор державної Корпорації нафти і газу Грузії Давид Оніані.

"На даному етапі ми ведемо переговори з рядом компаній про підготовку техніко-економічного обгрунтування проекту", - сказав Оніані, не уточнивши, з якими саме компаніями ведуться переговори.

За його словами, партнер буде визначений протягом найближчих двох тижнів.

Реклама:

Після подання ТЕО, на підготовку якого, за словами Оніані, буде потрібно кілька місяців, проекту належить пройти детальне інженерне вивчення, після чого буде створено консорціум інвесторів.

"Питання фінансування проекту, місце розташування майбутнього комплексу та інші деталі будуть вирішені протягом найближчих двох років", - сказав Оніані.

Міністр енергетики Грузії Олександр Хетагурі раніше заявив, що обсяг інвестицій, необхідних для будівництва НПЗ, може досягти 1 мільярда доларів, а сам завод може бути введений в експлуатацію до 2015 року.

Джерела в Мінпаливенерго Грузії повідомили, що потенційними учасниками проекту можуть стати інвестори з Азербайджану та Кувейту.

Оніані зазначив, що на майбутньому НПЗ буде надходити каспійська нафта не тільки з Азербайджану.

"Мова йде про всю ту нафту, яка в даний час транспортується через територію Грузії", - сказав він.

На даному етапі на чорноморському узбережжі Грузії функціонують порти і нафтотермінали в Батумі, Поті, Кулеві і Супсі, куди надходить нафта і нафтопродукти з Азербайджану, Казахстану і Туркменістану, які транспортуються як залізницею, так і трубопроводом.

В даний час Грузія не переробляє нафту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: