Підприємства легпрому вимагають від влади захисту

Вівторок, 29 березня 2011, 09:59

Підприємства легкої промисловості вирішили звернутися до уряду та Верховної ради із вимогами вирішити актуальні питання галузі, яка з кожним роком все більше скорочує випуск вітчизняної продукції і стикається з величезною кількістю проблем.

Про це ідеться в резолюції з'їзду асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Як ідеться в резолюції, легка промисловість потерпає від недосконалої економічної політики, яка призвела до дискримінації національного товаровиробника і неухильного витіснення із внутрішнього ринку вітчизняної продукції.

За період незалежності України виробництво шкіри, текстилю, одягу, хутра та взуття скоротилося в десятки разів.

Реклама:

Так, на 1 жителя Україні вироблялося бавовняних, лляних, вовняних тканин 24 кв.м, а зараз - 1,9 кв.м, панчішно-шкарпеткових виробів 8 пар, а зараз - 1,5 пари, одягу 5 одиниць, а зараз - 0,5 одиниці, взуття 4 пари, а зараз - 0,5 пари.

Скорочення обсягів виробництва призвело до втрати 650 тис. робочих місць. При цьому обсяги імпорту збільшилися і займають 70-80% внутрішнього ринку України та, в основному, це - китайська продукція.

Таким чином, представники галузі вимагають від уряду і Верховної ради внести зміни до Податкового кодексу для встановлення рівних умов конкуренції на внутрішньому ринку, зокрема, ввести обов'язковий облік на підставі первинних документів і реєстраторів касових операцій у торгівлі (за винятком торгівлі сільгосппродуктами на ринках) для суб'єктів господарювання - фізичних осіб спрощеної системи оподаткування та обмежити кількість працюючих у них: 10 осіб - до 1 січня 2012 року; 4 особи - до 1 січня 2013 року.

З метою інноваційного розвитку легкої промисловості встановити нульову ставку ПДВ і мито при ввезенні на митну територію України комплектуючих, призначених для власних потреб підприємств легкої промисловості; для забезпечення підприємств сировиною встановити нульову ставку податку на додану вартість на імпорт сировини, яке не виробляється в Україні.

Крім того, для стимулювання виходу з "тіні" виплат заробітної платні галузь вимагає встановити нарахування на фонд заробітної платні на рівні 20%; для збільшення заробітних плат в текстильній галузі забезпечити виплати пільгових пенсій текстильникам за рахунок державного бюджету (аналогічно з іншими галузями промисловості).

Для забезпечення рівних конкурентних умов у зовнішньоекономічній діяльності і збільшення робочих місць представники галузі наполягають на вирішенні питання про встановлення ввізного мита до країн ЄС на товари легкої промисловості за ставкою 0%, не чекаючи підписання угоди про зону вільної торгівлі.

Із метою інноваційного розвитку легкої промисловості асоціація "Укрлегпром" пропонує включити до "Державної цільової економічної програми розвитку інвестиційної діяльності на 2011-2015 роки" інноваційні проекти в легкій промисловості в обсязі не менше 20% від загального обсягу.

Галузь також вимагає від Державної податкової служби та Кабінету міністрів повернути ПДВ підприємствам легкої промисловості, які мають заборгованість більше 6 місяців (асоціації "Укрлегпром").

З метою оперативного подолання тіньових механізмів при ввезенні на митну територію України товарів легкої промисловості пропонується підписати угоду між асоціацією "Укрлегпром" та Державною митною службою про інформаційне забезпечення, пропрацювавши питання встановлення митної вартості імпортних товарів легкої промисловості на рівні собівартості виробництва і застосування контрактної вартості при "розмитненні" у випадку прямих поставок на ввезення сировини, матеріалів і устаткування.

Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, Фонду соціального страхування на випадок безробіття спільно з асоціацією "Укрлегпром" пропонується підготувати Програму підготовки професійних кадрів з урахуванням реальних потреб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!