Альтернативна енергетика може звільнити Україну від енергозалежності

П'ятниця, 18 березня 2011, 11:26

Відновлювальні джерела не замінять атомну енергетику, але здатні наполовину забезпечити українські потреби в енергії, вважають представники громадських організацій із запровадження відновлювальних джерел енергії.

Голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надеїн в інтерв'ю Deutsche Welle повідомив, що за фаховими оцінками, кожен другий кіловат електроенергії в Україні виробляється на атомних електростанціях.

Цей показник, за словами експерта, "робить питання про альтернативу ядерній енергетиці риторичним", адже без урахування прогнозних втрат від аварій та катастроф, вироблений на АЕС струм залишається найдешевшим.

Водночас, він вважає, що нехтування потенціалом альтернативної енергетики було би недалекоглядним.

Реклама:

"За нашими дослідженнями, на сьогодні технічно досяжний потенціал використання біомаси, вітряної, сонячної, геотермальної та інших джерел відновлювальної енергії може скласти до 40 відсотків від загального енергобалансу України", - каже він.

Разом із запровадженням енергозберігаючих технологій, цей показник, за словами Надеїна, може сягнути 60% енергобалансу.

Експерт розкритикував вкладення державою "сотень мільйонів гривень в розвиток газової інфраструктури, зокрема, газопроводів середнього тиску, в той час, як видобуток газу щорічно зменшується".

Все це лише збільшує енергозалежність України від імпорту не лише газу й нафти, а й ядерного палива, вважає Надеїн.

Адже сьогодні держава вже експортує до 60% енергоресурсів.

Водночас, Надеїн назвав оптимістичними наміри уряду замінити до 2030 року до третини енергобалансу на альтернативні види енергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!