"Нафтогаз" стане на шляху подорожчання пального

Четвер, 17 березня 2011, 10:14

В уряді вирішили використовувати ринкові механізми для регулювання ринку палива.

У середу прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд не буде застосовувати жорстких заходів до продавців нафтопродуктів при встановленні ними цін вище рекомендованого експертно-аналітичною групою максимального рівня, пише газета "Комерсант-Україна".

Прем'єр підкреслив, що Кабмін не обмежував ціну на бензин і дизельне паливо, а за погодженням із виробниками і постачальниками нафтопродуктів лише встановив ціновий коридор.

"Ми чудово знаємо, що, поки наші заводи не запрацюють і ми не зможемо забезпечити перевищення пропозиції на ринку нафтопродуктів (над попитом), ми повинні вести досить акуратну політику", - сказав він.

Реклама:

Азаров зазначив, що за фактами завищення цін на нафтопродукти можуть проводитися розслідування Антимонопольного комітету, в результаті яких до тих, хто безпідставно збільшує ціни, можуть застосовуватися санкції.

Водночас, впливати на ціни на внутрішньому ринку в уряді вирішили шляхом інтервенцій.

У вівторок ввечері на сайті Мінекономрозвитку були опубліковані плани НАК "Нафтогаз України" з переробки до 1 млн. тонн нафти на Лисичанському НПЗ.

У документі наголошується, що "Нафтогаз" наприкінці грудня 2010 року звернувся до всіх діючих українських заводів із пропозицією розглянути можливість прийому російської нафтової сировини марки Urals і її переробки в 2011 році в обсязі до 1 млн. тонн, але згоду дав тільки Лисичанський НПЗ.

Дрогобицький НПЗ у своїй відповіді послався на застаріле обладнання, Надвірнянський НПЗ заявив про готовність переробляти сировину, однак за умови, що вміст сірки у ньому не перевищить 0,6%.

Одеський НПЗ повідомив, що підприємство перебуває на плановому ремонті і зможе розглядати питання надання послуг з переробки не раніше II кварталу 2011 року.

У свою чергу на Кременчуцькому НПЗ повідомили, що нині використовують сировину із низьким вмістом сірки (до 0,25%). Переробка сировини з високим вмістом сірки, як в Urals, призведе до того, що вироблена з нього продукція не буде відповідати стандартам, які планується ввести в Україні з 1 липня.

Вартість переробки тонни сировини на потужностях Лисичанського НПЗ становить 288 гривень (з ПДВ), уточнюється в документі.

Як повідомлялося, раніше Кабмін пригрозив нафтотрейдерам жорсткими санкціями за подорожчання палива.

Деякі компанії можуть бути оштрафовані на суму до 1 млрд. гривень, а інші АЗС і зовсім закриті.

В уряді вимагають знизити ціни на Аі-95 до 9,5 гривні за літр, а на дизпаливо - до 9 гривень за літр.

Нафта і нафтопродукти в Україні подорожчали через зростання цін у світі, яке триває з початку року внаслідок політичної нестабільності в країнах Близького Сходу та Північної Африки.

Так, у серед нафта марки WTI знову подорожчала до 98,63 долара за барель через нагнітання політичної напруженості в Бахрейні. На початку року вона коштувала 91 долар за барель.

Вартість квітневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі досягла 98,63 долара за барель, що на 1,45 долара вище рівня 15 березня.

Середня ціна літра А-95 в Україні зросла з 8,16 до 9,8 гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!