Регіонал: у Європі не вимагають декларувати видатки

Середа, 16 березня 2011, 10:29

Європейські антикорупційні стандарти і відповідна міжнародна антикорупційна конвенція, підписана Україною, не містять положення про обов'язкове декларування видатків членів родини чиновника та навіть самого чиновника.

Про це заявив представник президента у Верховній раді, депутат від Партії регіонів Юрій Мирошниченко в ефірі "5 каналу", спростовуючи заяви опозиції.

"Посилалися на конвенцію, яка підписана і говорили що це (декларування видатків родичами чиновників) вимагають Європейські стандарти і відповідна конвенція. Насправді, немає в конвенції видатків, які би вимагалися від близьких родичів або близьких осіб взагалі. Друге - декларування видатків навіть у чиновників не є вимогою міжнародних стандартів і конвенцій, а лише декларування доходів чиновників", - заявив представник президента.

Мирошниченко підкреслив, що попередня редакція антикорупційного законодавства, яке так і не набрало чинності, не містила положення про декларування видатків родичами чиновників.

Реклама:

"В попередньому законі теж не було декларування видатків родичами близькими, там лише в частині спецперевірки, коли людина обіймає ту чи іншу посаду, яка вимагає спецперевірки, в той момент було визначено необхідність декларування доходів, а не видатків, не лише чиновником але і близькими особами", - зауважив політик.

Мирошниченко зазначив, що декларування не лише доходів, але і видатків чиновників - ініціатива президента.

"Тепер ми їдемо, в цьому законі, далі президент запропонував декларувати не лише доходи але і видатки. І сьогодні опозиція говорить - не лише чиновників, але і близьких родичів", - зазначив депутат.

"Після того, як у попередньому антикорупційному законі, який був скасований, було ухвалене положення про декларування доходів близькими особами, Верховний суд звернувся до Конституційного із питанням - чи не буде порушенням осіб, які не є держслужбовцями, і чи не є це обмеження їх прав, коли їх змушують декларувати доходи. Конституційний суд відповів - це буде порушенням їх прав. Ми, як представники більшості, підтримуємо концепцію про декларування видатків, але ми не можемо імплементувати ту норму, яка є неконституційною за рішенням Конституційного суду", - пояснює Мирошниченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!