Думка експерта: Дефолт Україні поки не загрожує

Понеділок, 14 березня 2011, 17:42

Згідно з переліком, який опублікувало американське видання Business Insider, Україна потрапила до списку 18 країн, яким загрожує дефолт.

Водночас, прем'єр-міністр Микола Азаров і міністр фінансів Федір Ярошенко виключають можливість дефолту України.

На думку аналітика Міжнародного ценру перспективних досліджень Олександра Жолудя, список країн із загрозою дефолту, який склали американські експерти, некоректний щодо України, оскільки її державний борг поки що безпечний.

Експерти підрахували загальний борг України, тому неправильно говорити про загальний дефіцит країни, пояснює він.

Реклама:

"Я вважаю, що цей список складений некоректно. Коли береться загальний зовнішній борг - і державний, і приватний, - потрібно розуміти: якщо державний борг вважають найчастіше надійним у будь-якій країні, то приватний борг може бути різним. У приватному секторі у нас можуть бути дуже високоризикові проекти - існує вірогідність у 20-30 і навіть 50 відсотків того, що ці гроші не будуь повернуті", - пояснив аналітик.

За словами Жолудя, на такі високоризикові проекти "ідуть" задля високого прибутку.

"Відповідно, порівнювати та брати загальний зовнішній борг і говорити про те, що є вірогідність загального дефолту неправильно", - каже аналітик.

Експерт також розповів, що на сьогодні державний борг України менший щодо ВВП, аніж борг будь-якої держави - члена Євросоюзу (щодо ВВП, відповідно).

"Ствержувати, що в нас переддефолтний стан з державного боргу не зовсім правильно", - додав він.

"Водночас не все так райдужно. У нас справді дуже високі темпи росту зовнішнього та загального державного боргу за останні кілька років, за різних влад. Якщо зростання державного боргу триватиме такими самими темпами, то ми достатньо швидко - за кілька років, зможемо вийти на ту точку, де в нас будуть проблеми, зокрема і з державним дефолтом", - акцентував економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: