НБУ обмежив доступ до інформації з міжбанку

Вівторок, 8 лютого 2011, 11:45

Національний банк України вирішив з 9 лютого обмежити можливості банків щодо відстеження ситуації на міжбанківському валютному ринку, скоротивши доступ до інформації системи підтвердження угод.

Відповідні зміни викладені в листі НБУ до учасників ринку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Починаючи з 9 лютого 2011 засобами програмного комплексу Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ кожному банку-учаснику системи буде надаватися доступ до інформації лише про власні заявки на участь", - зазначено в повідомленні.

Опитані агентством дилери українських банків вважають, що таке рішення знизить прозорість ринку, і це додасть їм роботи.

Реклама:

"Раніше бачили всю картину, а тепер доведеться визначати (інформацію щодо котирувань) за окремими контрагентами", - сказав дилер одного зі столичних банків.

Разом з тим, за словами співробітника казначейства одного з великих банків, такий крок вирівняє кредитно-фінансові установи з різним рівнем технічних та організаційних можливостей.

"Це довгоочікуване і правильне рішення. Раніше практично будь-який банк при бажанні міг відстежувати операції банків, обсяги, курси. Але деякі могли і робили моніторинг, а інші, зважаючи на складність банківської структури, не могли фізично моніторити. А це ж все одно, що зробити доступним публіці умови виданих кредитів корпоративним клієнтам і т.д. Зараз це зрівняє банки", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!