Профспілки поки не отримали відповіді від місії МВФ

Понеділок, 7 лютого 2011, 19:06

Федерація профспілок надала місії Міжнародного валютного фонду обґрунтування недоцільності збільшення пенсійного віку для жінок і підвищення ціни на газ для населення, проте поки не отримала відповіді про офіційну позицію фонду.

Про це заявив заступник голови ФПУ Григорій Осовий, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми ще раз нагадали місії про нашу позицію. Ще восени ми представили місії, яка вивчала можливість надання Україні чергового траншу, наші розрахунки і обґрунтування, які свідчили про недоцільність ухвалення таких рішень", - зазначив Осовий.

Так, ФПУ вважає, що для підвищення ціни на газ для населення в Україні нині немає економічних передумов, а в питанні пенсійної реформи підвищення пенсійного віку має стати заключним етапом, а не першим.

Реклама:

За словами Осового, профспілки не отримали відповіді місії МВФ на свій письмовий запит, який направили восени, і намагалися отримати його безпосередньо у Арванітіса під час зустрічі у лютому.

Представники ФПУ намагалися переконати МВФ у тому, що українське суспільство не готове до такої пенсійної реформи, яку запропонував уряд, і чинитиме жорсткий опір.

Вони також просили пояснити, наскільки жорсткими є вимоги МВФ за цими двома позиціями, і чи готова місія до компромісів, враховуючи економічну і соціальну ситуацію в Україні.

"Ми нагадали Арванітісу, що діалог передбачає взаємне інформування сторін, і просили, щоб він прояснив хоча б на цю зустріч, щоб аргументував, чому МВФ наполягає на прийнятті таких рішень", - сказав Осовий.

"На жаль, він ухилився від відповіді на це питання. Він сказав - добре, ми подумаємо, якщо мене запитає прем'єр-міністр (Азаров) на переговорах, то я йому скажу свою думку", - додав співрозмовник агентства.

Осовий повідомив, що йому не відомо, чи піднімав Кабінет міністрів перед МВФ питання про відмову від вимог щодо збільшення пенсійного віку і підвищення ціни на газ для населення.

Разом із тим, він нагадав, що віце-прем'єр Сергій Тігіпко брав участь у громадських слуханнях, які пройшли у ФПУ 31 січня.

"Він відчув, що профспілки будуть дуже жорстко діяти", - підкреслив заступник голови ФПУ.

За його словами, після цих слухань Тігіпко прийняв рішення відкликати законопроект щодо пенсійної реформи з Верховної ради.

Осовий також нагадав, що ці питання будуть обговорюватися і на засіданні тристоронньої ради 15 лютого.

"Будемо дивитися, наскільки уряд і МВФ чують профспілки. Виходячи з цього, буде визначатися подальша тактика наших дій", - підкреслив він.

Як повідомлялося, в Україні з 1 по 11 лютого працює місія МВФ на чолі з Арванітісом для проведення дискусій із приводу другого перегляду виконання програми в рамках угоди про stand-by.

Затверджена програма stand-by для України загальним обсягом 10 млрд. SDR є третьою за величиною серед діючих програм допомоги МВФ, поступаючись за розмірами Греції та Румунії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: