Арбузов відмовився друкувати гривню?

П'ятниця, 4 лютого 2011, 17:43

Дефіцит держбюджету-2010 виявився на 19% більшим запланованого показника не в останню чергу "завдяки" новопризначеному голові НБУ Сергію Арбузов.

Арбузов в кінці 2010 року відмовився увімкнути "друкарський верстат" на користь запитів уряду.

Так, за відомостями джерел "ДТ. Україна", в кінці 2010 року новопризначений голова НБУ відмов уряду у додатковій емісії гривні, які знадобилися уряду для латання бюджетних дірок.

Можливо, додаткові кошти могли знадобитися уряду для покриття дефіциту НАК "Нафтогаз України", відсутність інформації про розмір якого змушує підозрювати, що звести його до прийнятних цифр у 2010 році не вийшло.

Реклама:

Видання пише, що тоді у Арбузова було гарне виправдання: обсяги емісії впритул наблизилися і навіть перевищили граничні цифри, встановлені угодою з МВФ, місія якого на нинішньому тижні почала роботу в Києві.

Нагадаємо, згідно з меморандумом, підписаним між Україною і МВФ, зростання монетарної бази у 2010 році мало скласти максимум 14% і не перевищувати 225 млрд. гривень, тоді як насправді зростання становило 15,8%.

До того ж забезпечення цінової стабільності, закріплене як головне завдання НБУ останніми змінами до профільного закону, передбачає вкрай обережне використання емісійних механізмів, якими б благими цілями воно не обґрунтовувалося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!