До Податкового кодексу уже з'явилися поправки

Середа, 16 лютого 2011, 09:49

За півтора місяця після набуття чинності Податковим кодексом уряд устиг оцінити спірні норми кодексу і направив до комітету свої поправки.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Зокрема, штрафні санкції в результаті перевірок Кабмін пропонує застосовувати в розмірах, передбачених законодавством, чинним на момент закінчення такого аудиту.

Повноваження ДПСУ можуть бути розширені у питанні звернення до судів для примусової подачі громадянами декларацій про доходи та майно, якщо фізособа відмовляється добровільно це зробити.

Реклама:

З 30 до 10 днів скоротиться термін подачі інформації суб'єктом на запит ДПС.

Також уряд пропонує повернути ПДВ на консультаційні, юридичні, аудиторські, бухгалтерські послуги, оскільки їх виведення з-під оподаткування "призводить до втрат бюджету", а також ліквідувати колізію у застосуванні пільги з податку на прибуток.

Пільги почали діяти з 1 січня, тоді як розділ щодо податку на прибуток набуде чинності тільки з 1 квітня.

Через це бюджет може недоотримати податку на прибуток на 600 млн. гривень, зазначає видання.

За словами голови комітету з питань податкової та митної політики, депутата від Партії регіонів Віталія Хомутинника, усі поправки до Податкового кодексу (крім урядових, є ще 8 депутатських законопроектів) будуть узагальнені та прийняті до закінчення поточної сесії - до липня.

Вже у квітні Хомутинник пропонує провести комітетські слухання.

Депутати-члени комітету відзначають, що їх комітет уже завалений скаргами платників, зокрема на повернення ПДВ.

крім того, на засіданні парламентського комітету з питань податкової та митної політики у вівторок заступник голови Державної податкової служби Олексій Любченко визнав наявність низки проблем, зокрема, із застосуванням штрафів.

"Деякі суб'єкти почали розуміти, що 1 гривня штрафу буде нараховуватися за все - і за неподання декларацій, і за неузгодженість зобов'язань. І якщо безпосередньо застосовувати норму кодексу про нарахування штрафів (символічний штраф введений на півроку адаптації до нових нормам.-ред), країна на півроку взагалі може залишитися без податкових відрахувань", - говорить Любченко.

За словами заступника голови ДПСУ, процес автоматичного відшкодування ПДВ може "зрушитися з місця" після 16 березня.

З 2 тис. компаній, які претендують на повернення податку, кожна десята підпадає під критерії відшкодування в автоматичному режимі.

"Середня щомісячна заявка становить 4,5 млрд. гривень, тобто 2 млрд. гривень підуть "автоматом", - зазначив податківець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!