Думка експерта: В Україні велика кількість непрацюючих кредитів

Понеділок, 31 січня 2011, 10:15

Сукупний чистий збиток українських банків у грудні склав 3,6 млрд. гривень.

Таким чином, збитки за 2010 рік досягли 13 млрд. гривень, що, однак, в три рази краще негативного результату 2009 року, коли система показала збиток в 38,4 млрд.

За словами Анастасії Туюкової, аналітика ІК Dragon Capital, на тлі різкого зростання минулого місяця відрахувань до резервів на покриття кредитних втрат - у 4,5 рази до 3,7 млрд. гривень, банки знову виявилися збитковими після отримання прибутку 1,2 млрд. гривень в листопаді.

"Такий розвиток подій був цілком очікуваний, так як багато фінансових установ прагнули показати у звітності минулого року максимальні списання, щоб вже в поточному році поступово виходити на позитивні результати", - сказала вона в коментарі "Економічній правді".

Реклама:

"Суттєвою проблемою залишається велика кількість непрацюючих кредитів - 12% за офіційною статистикою НБУ, і близько 30% за оцінними даними МСФО", - додала Туюкова.

За її словами, загальні відрахування банків у резерви в 2010 році становили 46 млрд. гривень, тобто більше 6% від загального кредитного портфеля - 725 млрд. гривень.

Загальний обсяг резервів досяг 20% кредитної заборгованості в порівнянні з 19% місяцем раніше і 13% на кінець 2009 року.

"Незначне падіння чистого процентного доходу було обумовлене високими депозитними ставками в першій половині 2010 року, а також скороченням кредитного портфеля", - додала співрозмовник.

З її словами, скорочення адміністративних витрат майже на чверть у 2010 році стало результатом зусиль банків щодо оптимізації структури витрат у 2009-2010 роках.

"Так за період кризи банки скоротили свій персонал більш ніж на 60 тисяч осіб, з 280 тисяч співробітників сектору"- підкреслила аналітик.

Однак найбільш позитивною тенденцією минулого року стало відновлення довіри вкладників до банківської системи, що виразилося в 26%-му зростанні депозитної бази, вважає Туюукова.

"Націленість банків на подовження своєї ресурсної бази, а також збереження деяких обмежень на валютне кредитування, буде сприяти утриманню поточної тенденції, коли основний приплив вкладів буде формуватися за рахунок гривневих депозитів, строком більше 6 місяців", - сказала вона.

На думку аналітика ІК, приріст депозитів, накопичена ліквідність, а також доступ на зовнішні ринки запозичення дає банкам можливість нарощувати свою кредитну активність, яка в поточному році буде як і раніше націлена на кредитування корпоративного сектору.

Зазначимо, чистий процентний дохід банківського сектора виріс у грудні на 19% у порівнянні з минулим місяцем, але знизився на 3% проти даних минулого року до 52 млрд. гривень за 12 місяців.

Сукупний обсяг загальних і адміністративних витрат знизився в 2010 році на 21% в порівнянні з минулим роком до 29 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!