Єврозона ризикує втратити євро

Понеділок, 3 січня 2011, 14:16

Існує 80-процентна вірогідність того, що євро у своєму нинішньому вигляді не виживе.

До такого висновку прийшли в Центрі економіки і ділових досліджень (CEBR), повідомляє агентство ЛІГАБізнесІнформ.

В установі прийшли до висновку, що фінансова криза, яка охопила Грецію та Ірландію, у новому році пошириться на інші обтяжені боргами європейські країни.

"Серед інших, на лінії вогню виявляться Італія та Іспанія - третя і четверта за розміром економіки в блоці єдиної європейської валюти", - зазначає Daily Mail.

"Ми даємо євро тільки один шанс до п'яти на виживання у своєму нинішньому вигляді протягом десяти років", - заявив виконавчий директор CEBR Дуглас Маквільямс.

Разом з тим, CEBR передрікає єврозоні в 2011 році "ще одну кризу навесні, якщо не раніше".

Реклама:

За словами Маквільямса, якщо євро і не звалиться у цьому році, "це може стати роком, коли він істотно ослабне відносно долара".

Також в CEBR вважають, що Іспанія та Італія особливо уразливі, хоча Португалія, Бельгія і навіть Франція теж викликають побоювання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що країни Європейського Союзу і представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли принципової згоди щодо плану допомоги Ірландії у розмірі 85 млрд. євро. Крім того, міністри фінансів країн Євросоюзу і МВФ обговорили можливість "порятунку" Португалії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: